Окръжният съд в Добрич е прекратил делото за конфискация срещу бившия председател на Варненския административен съд Анелия Цветкова. Цветкова попадна под ударите на закона за отнемане на имущество, след като беше обвинена за подкуп. През октомври 2015 г. тя беше окончателно осъдена и комисията за конфискация внесе иск за отнемане на 153 548 лв. като имущество, придобито от нея от престъпна дейност.

Освен че прекратява делото на Цветкова, Десислава Николова от Окръжния съд в Добрич осъжда антикорупционната комисия да й плати 5360 лв., които Цветкова е изхарчила като разноски по делото.

Осъдената за подкуп сама е поискала делото за отнемането на имуществото й да бъде прекратено. Тя се мотивира, че са изтекли 10 месеца, които законът дава на комисията за конфискация да внесе иск срещу нея. Тъй като комисията е сезирана от прокуратурата през юли 2008 г., а едва през май 2016 г. е решила да внесе иск срещу Цветкова.

От комисията пледират пред съда, че е нямало как да внесат иска си по-рано, тъй като производството срещу Цветкова е по стария ред. По него се изискваше влязла в сила осъдителна присъда, за да започне дело за конфискация. Съдия Николова обаче приема тезата на бившата си колежка – че ако до 10 месеца от старта на проверката на имуществото няма решение на комисията за иск, то държавата губи правото си да претендира за конфискация. Според Николова висящото наказателно дело не пречи на комисията да реши, че ще иска конфискация, когато то приключи. Определението на добричкия съд не е окончателно.

„Сега“ намери решението на върховния съд, с което е отменена конфискация на два апартамента и осъжда комисията да плати на ответника 32 667 лв. съдебни разноски. Случаят на Цветкова е сходен.

НЕВОЛИ

Неотдавна антикорупционният шеф Пламен Георгиев се оплака, че е излязло решение на върховния съд, което не е задължително, с което се задрасква 8-годишната съдебна практика. Това решение гласяло, че сроковете за проверките на комисията са задължителни – т.е. нарушат ли ги, проверката няма стойност и не може да се води дело за конфискация. Досега съдилищата приемали, че сроковете са само инструктивни. Според Георгиев няма проблем комисията да си проверява колкото дълго иска, а гражданите не страдали от проверките й, тъй като дори не би трябвало да знаят, че по имуществото им се рови.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar