Комисията за защита от дискриминация установи дискриминация в отношението на ректора на Медицинския университет в Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн, спрямо доц. д-р Радост Асенова. КЗД установява, че ректорът извършил тормоз по признак „лично положение“, тъй като не е приложил еднакви критерии за избор на завеждащ секция „Обща медицина“ и назначил лице в противоречие с утвърдената обичайна практика на университета, без това да е подкрепено от обективно налични мотиви. За това на проф. Костянев е наложено административно наказание глоба от 600 лв. Дадено е и задължително предписание за предприемане на конкретни мерки за избягване и недопускане на неравно третиране при избор за заемане на определени длъжности. Производството е образувано по жалба на доц. Асенова. С решение на катедрен съвет на катедра Здравен мениджмънт, икономика на здравеопазването и обща медицина тя била утвърдена за ръководител секция „Обща медицина“. Другият кандидат за същата длъжност доц. д-р Людмила Деспотова-Толева не получила подкрепата на катедрения съвет. Ректорът обаче назначил на свободната длъжност Толева, а не Асенова.
Решението на КЗД е обжалвано от ректора пред Административния съд в Пловдив, но жалбата му е била отхвърлена.
ДУМА припомня, че преди седмица КЗД установи дискриминация от страна на НЗОК спрямо болни с цьолиакия. С въвеждането на възрастов критерий за безплатно предоставяне на безглутеново брашно, спрямо лицата, навършили пълнолетие, страдащи от заболяване, което изисква доживотна безглутенова диета, НЗОК осъществява непряка дискриминация по признаците възраст и увреждане, постанови КЗД.
Делото бе образувано по жалба на Българската асоциация цьолиакия. Първоначално КЗД реши, че няма дискриминация, но това решение бе отменено от съда и делото върнато за ново разглеждане от разширен състав на КЗД.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar