Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) влиза на проверка в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), а поводът за проверката е информацията за нарушение на закона при публикуване на лични данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството ѝ. Това се разбира от отговори на комисията на запитване, отправено от „Капитал“ във връзка с този случай. От КЗЛД отговарят, че са започнали производство по оценка на риска на нарушенията на сигурността в ИВСС, а освен това са образували проверка по случая.

На 16 юли 2019 г. стана известно, че ИВСС е публикувал на сайта си декларацията за имущество и интереси на съдия Мирослава Тодорова, без да бъдат заличени личните ѝ данни (адрес, ЕГН, мобилен телефон и др.), както и тези на нейния партньор и непълнолетното ѝ дете. Преди да бъде публикуван, файлът с декларацията на Тодорова е кръстен от Инспектората „NE SE CHISTIIII“. Изискването за заличаване на личните данни от имуществените декларации преди тяхното публикуване е записано в закона като част от гаранциите за защита на личната информация.

Съдия Мирослава Тодорова е бивш председател на Съюза на съдиите в България и през годините многократно е изразявала позиции в защита на съдебната независимост. Срещу нея бяха образувани серия от дисциплинарни производства. През 2012 г. тя беше уволнена, а след като съдът отмени уволнението ѝ, тя бе понижена в Софийския районен съд. Тодорова стана и първият съдия, срещу когото беше образувана проверка, а след това и дисциплинарно производство след сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров.

Главният инспектор Точкова отказа да се яви на изслушване пред Съдийската колегия

Миналата седмица Съдийската колегия на ВСС гласува позиция по случая, като осъди изтичането на данните на съдия Тодорова и го отчете като застрашаващо съдийската независимост. Главният съдебен инспектор Теодора Точкова обаче отказа да се яви на изслушване от колегията с аргумента, че е в отпуск. Освен това Точкова заяви, че вече е обявила публична позиция по случая. В нея обаче се казва единствено, че експертът, проверявал декларацията на съдия Тодорова, не е успял да изтрие личните ѝ данни и поради тази причина добавил „NE SE CHISTI“ в името на файла, за да обърне внимание на ИТ специалистите, които качвали декларациите в интернет – нещо, което те не направили. Декларацията на съдия Тодорова е единствената от още 4708, при които е имало такъв проблем. Според отговора на Точкова публикуването на данните трябвало да направи началникът на „Компютърно-информационна сигурност“ на ИВСС Тихомир Мавров. Преди това той е бил системен администратор в Административен съд – Хасково, чийто ръководител беше и Теодора Точкова.

Мандатът на Теодора Точкова изтича догодина. Наскоро парламентът прие промени в съдебния закон, които ще позволят тя да бъде „повишена“ без конкурс директно във Върховния административен съд.

На заседанието на съдийската колегия в петък се яви съдия Тодорова, която заяви, че не желае да става „съучастник на девалвацията на професията, на сериозността на това, което правим с живота на хората по делата. Моята работа като наказателен съдия е понякога да причинявам институционализирано страдание“.

Имуществото на 4000 съдии – на тъмно

Изтичането на личните данни на съдия Мирослава Тодорова обаче стана повод за ИВСС да скрие имуществените декларации на всички съдии, прокурори и следователи в страната, както и на администрацията на ИВСС. Според Закона за съдебната власт тези декларации трябваше да са публикувани не по-късно от 15 юли.

Обяснението на ИВСС е, че декларациите ще се качат, когато има всички гаранции, че не са изтекли други лични данни. От институцията обаче нямат отговор кога ще стане това.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar