На днешното заседание по делото, където обвиняем е Димитър Любенов, заради смъртта на французин, причинена при жестока катастрофа на Околовръстното шосе в столицата през септември 2022 г., показания даде колега на полицайката Любка Гечева и колегата ѝ Георги Малински, които непосредствено след инцидента ескортирали Любенов до дома му.

„Аз съм началник група. Работили сме и те изпълняваха служебните си задължения. Бях на работа тогава, 24-часова смяна от 20 ч. до 8 ч. сутринта. Моят колега е изпратил автопатрула на катастрофата, територията на Община Витоша. Приключи дежурството им, но нищо повече не зная по случая“, разказа свидетелят пред съда.

„Изпращаме най-близкия патрул до даден инцидент. Това е принципът. Моят колега ги е изпратил тогава. С GPS се следи локацията на патрулния автомобил. Всяка кола е оборудвана с такъв“, разясни още той.

„Контактът с автопатрул става по радиостанция“, допълни той.

Самата Любка и Малински запазиха мълчание и не говориха днес пред съда. Видимо изненадан от медийния интерес Малински се озадачи от присъствие на медии, отбелязвайки след заседанието: „Станахме медийно известни. Имаше някакви копърки, все едно не са виждали хора“.

Следващото заседание, с разпит на свидетели и на самия Димитър Любенов, ще продължи чак през есента – през октомври.

Припомняме, че на 25 септември 2022 г., сутринта Димитър Любенов катастрофира на Околовръстното шосе в София, като при пътния инцидент почина френски гражданин. Кръвната проба показа, че той е карал с наличие на алкохол и кокаин в кръвта. Освен това бе установено, че тогава Любенов е шофирал със 195 км/ч, което нарушава многократно ограничението от 80 км/ч.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar