Социалният министър Георги Гьоков заяви по повод пожара в дома за възрастни хора „Свети Георги“ във Варна, при който загинаха четирима души, че Агенцията за качеството на социалните услуги е свършила своята работа, сезирана е прокуратурата и всички компетентни органи.

Пред ресорната парламентарна комисия, където беше на изслушване, министър Гьоков допълни, че частният доставчик на услугата е санкциониран през последните месеци за нарушения при управлението на дома. Фирмата няма лиценз и няма право да предоставя социални услуги:

„Няма как да въоръжим Агенцията за качеството на социалните услуги или Агенцията за социално подпомагане с автомати или с пушки да вардят на входа да не влизат потребители на услуги. Освен, ако искате да пишем в закона, дайте да вменим на Агенцията за социално подпомагане и на Агенцията за качеството на социалните услуги да може да арестува собствениците на домове, които нямат лицензи, или да ги вкарва в ареста и да изкарва хората с носилки отвътре“, каза министърът.

Според Хасан Адемов от ДПС обаче големият въпрос е кой има право да запечатва подобни домове:

„След като областният управител, прокуратурата са информирани за случая, моментално е трябвало да бъдат предприети мерки за затварянето на тоя дом. И аз продължавам да си задавам въпроса – кой е този, който трябва да сложи бележката с това, че този дом е запечатан. Във всички случаи това не е Министерството на труда и социалната политика, защото дава административно наказателна разпоредба. Но оттам нататък правозащитните и правоохранителните органи са тези, които трябва да предприемат съответните мерки“, коментира Адемов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar