При средна цена за парцелите в квартал „Бояна“ и вилната му зона от 234 евро за кв/м, Столичната община продава свой терен там от 1377 кв. м за 258 лв. за кв/м. Цената е описана като „пазарна“, формирана от лицензиран оценител. Купувач е дружество на адвоката, направил всички вписвания в Търговския регистър на фирмите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Върху имота има сграда, за което преди 1989 г. е дадено право на строеж, но теренът е останал общински. Днес Законът за общинската собственост дава право на собствениците на изградените къщи да купят земите под тях.

По този начин на заседанията си в края на юни и началото на юли, по предложение на кмета на район „Витоша“ Теодор Петков, Столичният общински съвет продаде три терена в „Бояна“ на различни купувачи. Те обаче са придобили сградите в общинските имоти и отстъпеното право на строеж от оригиналните собственици, а не са ги построили.

Купи си къщата, а после двора

Общински съветници коментираха неофициално пред „Дневник“, че от години български бизнесмени придобиват чрез трети лица къщи върху общински земи, които след това да купят евтино от общината.

Такъв е случаят и сега – адвокат Теодора Борисова купува къщата само два месеца преди сделката за терена с общината. Друга подобна сделка, одобрена на едно от последните заседания на Общинския съвет, е за терен от 728 кв. м срещу 184.44 лева на квадратен м. Негов собственик (руснак с френски паспорт, постоянно живеещ в Брюксел) става притежателят на къща от 80 кв. м върху терена.

Оценител на втория имот е Юлия Димитрова-Цекова – автор на спорни оценки за сделки с имоти на Столичната община от последната година и подсъдима за цената, която постави при продажбата на „Царските конюшни“. Оценител на имота, купен от адвокат Теодора Борисова, е Любомир Цеков – съпруг на Юлия Цекова, който работи за общинската фирма „Софинвест“.

„Почти не съм виждал истинска, професионална оценка за общински терен“, коментира пред „Дневник“ Иван Велков – бивш генерален мениджър на „Колиърс България“ и настоящ общински съветник. „Оценките изглеждат шаблонно, писани „на коляно“, като по задание, а не безпристрастно. Това често са едни и същи „независими оценители“, непознати за широката общественост, но добре известни на хора, които защитават нечии интереси, но не и обществените такива „, казва той.

По думите му създаването на подобен тип документи е една от функциите на администрацията, за процедури, които няма да преминават през по-сериозен контрол. „Администрация може да снабди с необходимите документи всяка идея, когато се налага тя да отговори на изискването за „законосъобразност“.

„Хиляди такива имота“

Сградите в София, които преди 1989 г. са построени върху общински или държавни земи с отстъпено право на строеж, са хиляди, по думите на кмета на район „Витоша“ Теодор Петков пред „Дневник“.

Подобни казуси има както във вилните зони, така и в жилищните комплекси, където на места блоковете са построени върху държавни земи. В тези случаи Законът за общинската собственост предвижда собствениците на сградите да могат да купят земята под тях без търг или конкурс. Редът за продажбата се урежда с наредба за общинското имущество, каквато има всяка община.

Така в София е решено сделките от този вид да минават през общинския съвет, ако правото на строеж допуска още застрояване. В тези случаи цената за възможния нов строеж се добавя към общата стойност на терена. Цената обаче трябва да е пазарна и определена от лицензиран оценител.

В сделките от последните две заседания на общинския съвет крайните цени на двата имота са най-ниските възможни, далеч под пазарните. Кметът Петков обясни, че не се съмнява в цените, защото са изготвени от експерти.

От Столичната община не отговориха на „Дневник“ имат ли информация колко са тези терени на територията на София и каква е политиката й при решаването на подобни казуси. Общински съветници казаха, че се решава на парче за всеки парцел, а процедурата зависи от районните кметове – както е по закон.

При гласуването на трите сделки за продажба на имоти в район „Витоша“ на сесията нямаше дискусия или въпроси. По думите на Велков това се дължи на „наложената стандартна практика“ районните кметове да внасят подобни предложения за сделки с продажба на имоти преди предстоящи ваканции или в края на годината. „Тогава дневният ред се натоварва двойно повече, което практически намалява времето да се вземе информирано решение и за консултации с експерти. Така се обезсмисля и дискусията в зала“, казва Велков. „Да задаваш чак тогава тривиални или театрални въпроси по такива теми с нищо не променя положението“.

Адвокат да си в днешно време

До май триетажната къща в „Бояна“, за чиито терен сега е одобрена сделката, е била собственост на семейството на бизнесмена Мартин Макариев. Къщата е с обща застроена площ от 498 кв. м. В тях влизат 9 стаи, 2 зимника, сауна, две сервизни помещения и гараж от 50 кв. метра. Имотът се намира на улица „Саша Попов“ 16, съседна на „Секвоя“, на която са разположени резиденциите на президента и премиера,

Къщата е купена от създаденото два месеца (март) по-рано дружество „Теа пропъртис“. То е собственост на Теодора Борисова, която прави всички вписвания в Търговския регистър на дружествата, собственост на Делян Славчев Пеевски – „Био уотър“, „НСН инвестмънт“, „Интръст“, се вижда от справка в Агенцията по вписванията. Борисова представляваше и майката на Пеевски – Ирена Кръстева, през 2006 г., когато тя водеше дело срещу Иван Славков за управлението на Българския олимпийски комитет.

„Теа пропъртис“ купува къщата за 1.25 млн. евро., а терена – за 416 хил. лева или за 6 пъти по-малко пари. Крайната цена е най-ниската, формирана от оценителя, за терена при използваните три метода за изчисление – 544 хил. лв. 460 хил. лв. и 502 хил. лв.

Оценителят Любомир Цеков е ползвал като сравнение два терена в „Бояна“ от сайт за обяви за имоти. Така определя цената от 258 лв. за кв/м. Справка в същия сайт – imot.bg, показа, че средната цена за парцели в тази зона е двойно по-висока – между 222 и 234 евро за кв. м. Пред „Дневник“ Младен Митов от агенция „Явлена“ каза, че е възможно в „Бояна“ цените на имотите да започват от 100-150 евро за кв./м, но по-скоро във вилната зона и ако сградите в тях са в лошо състояние. Сградите и в трите продадени имота обаче са в отлично състояние.

Теодора Борисова не отговаря на мобилния си телефон, а дружеството „Теа пропъртис“ няма посочена връзка за контакт.

Добрите брокери

Управител на „Теа пропъртис“ е 76-годишната Христина Недковска. За сделката с общината обаче тя е издала пълномощно на Борисова. Справка показва, че Недковска е управител на още две дружества, занимаващи се с покупка на имоти – „Криста пропъртис“ и „Грийн маг“. И двете са собственост на трета жена – Христина Димитрова, като първото е регистрирано на адреса на „Теа пропърстис“ в „Красно село“.

Христина Димитрова е съдружник със съсобственика на свързваната с Делян Пеевски телевизия „Канал 3“ Огнян Димов в „Дриймкетчър“ ООД, което се занимава с „покупко-продажба на всякакви стоки“. През март тази година тъкмо адвокат Теодора Борисова качва финансовия отчет на дружеството в Търговския регистър.

Вилата на архитект Баров

Друга одобрена сделка от последните заседания на общинския съвет е за терен от 1223 кв. м на ул.“Стар Беловодски път“ отново в „Бояна“. В терена е построена сграда – някогашната вила на известния български архитект и проектант на сградите на НДК, българското посолство в Москва, резиденция Бояна Александър Баров.

Цената, на която общината продава имота е 246 580 лева или по 201 лева на кв. метър. Купувач е Надежда Хаджова, която в края на 2016 г. купува сградата от дъщерята на Баров за 190 хил. евро. Оценител на общинския терен отново е Юлия Димитрова-Цекова, като отново предлага най-ниската възможна цена.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar