Френският милиардер Венсан Болоре, който вчера бе задържан и разпитван от полицията по разследване за предполагаеми корупционни практики с цел да получи изгодни сделки в Африка, 37 години е начело на семейната компания „Груп Болоре“ (Groupe Bollore), която превърна в международен конгломерат, разказва „Ройтерс“.

Той наследява бретанския производител на висококачествена тънка хартия, използвана в печатарството и книгоиздаването, в началото на 80-те години и успява да го развие в световна компания за 18.3 млрд. евро (22.35 млрд. долара), листвана на Парижката фондова борса и с персонал от 80 000 служители.

Приятел на бившия френски президент Никола Саркози и няколко африкански лидери, 66-годишният предприемач обяви по-рано, че ще предаде контрола на четирите си деца през февруари 2022 г., когато ще отпразнува 70-годишния си юбилей и 200-годишнината на компанията.

Транспорт и логистика

Транспортното и логистично подразделение на Болоре, създавано чрез поредица придобивания и инвестиции от 90-те години, носеше по-голямата част от оперативната печалба на групата през последните две десетилетия. То отчете приходи от 7.9 млрд. евро през 2017 г. Подразделението начело с един от тримата синове на бизнесмена е особено активно в Западна Африка, където за дъщерната му компания работят 25 000 души.

„Болоре Африка лоджистик“ (Bollore Africa Logistics) управлява 16 пристанища за контейнеровози в Кот д’Ивоар, Камерун, Гана, Габон, Бенин, Конго, Сиера Леоне, Нигерия, Того и Коморските острови.
Компанията извършва жп превози в Камерун, Бенин и Кот д’Ивоар, инвестира в петролни и газови проекти, селското стопанство, телекомуникациите и фармацевтичния сектор. Извършва също логистични дейности за петролния сектор, включително дистрибуция и съхраняване на горива и петролни продукти във Франция, Германия и Швейцария.

Комуникации

С годишни продажби за над 10 млрд. евро комуникационният бизнес изпревари транспорта и логистиката като източника на най-големи приходи за Болоре, след като сметките на френската „Вивенди“ (Vivendi) бяха включени в баланса на групата.

Болоре стана най-големият инвеститор в медийния гигант през 2014 г. и в момента държи 20 процента от „Вивенди“, собственика на платената телевизия „Канал плюс“ (Canal Plus) и най-голямата звукозаписна компания в света „Юнивърсъл мюзик“ (Universal Music Group). Болоре контролира „Вивенди“ благодарение на френското законодателство, което дава двойни права на глас на дългогодишните акционери.

Медийната компания погълна „Авас“ (Havas) през 2017 г., когато Болоре продаде 60-процентовия си контролен дял в рекламната компания при сделка за 3.9 млрд. евро. Друг син на Венсан Болоре миналата седмица го замести като президент на „Вивенди“.

Енергетика

Най-малкото подразделение по обем на приходите, клонът за съхраняване на енергия, миналата година донесе 311 млн. евро, но Болоре вижда в него огромен потенциал. Милиардерът е поддръжник на технологиите за батерии, използвани от услугата на споделяне на електромобили „Отолиб“ (Autolib), която групата предлага в Париж и други френски градове. Батериите на Болоре са произвеждани от заводи в Европа, които изцяло са собственост на компанията. /БТА

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar