Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект – Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си, за дни се превърна в световна знаменитост и символ на борбата с цензурата и корупцията.

Какво точно се крие зад съшитото с бели конци обвинение срещу репортера на онлайн изданието „Медуза“ и кои са неговите поръчители, може би тепърва ще се разбере, а може и никога да не стане ясно. За момента случаят взе главите на двама полицейски генерали, уволнени лично от Путин, и предизвика най-големия в последните години неразрешен опозиционен протест в Москва. „Медуза“ пък започна всеки ден да пуска за свободно ползване по едно от разследванията на Голунов – всяко издание, което поиска, може да ги отпечата, без да иска разрешение – и така читателите му се увеличиха многократно.

Иван Голунов бе арестуван на 6 юни по обвинение за притежание и разпространение на наркотици. Журналистът веднага обяви, че е натопен заради работата си. Той разкри също, че му е нанесен побой по време на ареста, а 12 ч не му давали да се свърже с близките и адвоката си.

Полицията твърди, че при задържането на Голунов на улицата в чантата му било открито неизвестно вещество. Още три такива пакетчета били намерени впоследствие и при обиска в дома му. Само че от 9-те снимки на наркотични вещества, публикувани на сайта на Главното управление на МВР в Москва, една-единствена се оказа правена в дома на журналиста.

От самото начало обвиненията срещу Иван Голунов изглеждаха толкова абсурдни, че вълната на недоволство се надигна на мига. Случи се нещо безпрецедентно –

незабавното му

освобождаване

бе поискано от

3-те най-големи

издания

с икономически профил – „Ведомости“, „Комерсант“ и РБК, които излязоха с еднакви първи страници с надпис: „Аз съм/ние сме Иван Голунов.“ Подкрепиха го десетки известни личности. И това се случи още преди направените тестове да покажат, че нито по пакетчетата наркотици има отпечатъци и ДНК на репортера, нито в организма му има следа от дрога.

Случаят толкова се разшумя в Русия и по света, че чак в Кремъл се стреснаха откъде им е дошло. Твърди се, че когато само след няколко дни делото срещу журналиста бе прекратено по липса на доказателства, намесата за това дошла лично от Путин. Още повече че историята с ареста съвпадна с икономическия форум в Санкт Петербург, където бе пълно с чуждестранни гости от цял свят, а на 20 юни на президента му предстои поредното пряко общуване с нацията.

Шефката на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко пък обяви, че действията на следователите

са плод „или

на пълен непро-

фесионализъм,

или на

немарливост,

или пък става

въпрос за

провокация“

Други също подеха думите ѝ и обявиха, че при толкова много явни нарушения при ареста очевидно някой е решил да използва ситуацията, за да настрои населението срещу силите на реда.

Кой обаче е Иван Голунов и кого би могъл да вбеси дотолкова, че да искат да го изкарат наркопласьор? Според 36- годишния журналист и неговите работодатели от „Медуза“ последнитезаплахи към него дошлизаради разследване за погребалния бизнес за милиарди рубли и как пазарът се поделя между държавни чиновници, представители на иловите структури и бандити, а преразпределението му е свързано с поръчкови убийства. Разследването излиза през август миналата година, но Голунов продължавал да рови по темата за връзките с високопостовени представители на специалните служби с ръководството на този бизнес.

Другата следа, според репортера, може би водела към негови разкрития за компаниите за бързи кредити, заради което

много хора

загубили

големи пари

Под прицела на журналиста се намира и московското кметство. Една от най-нашумелите му статии е за това как семейството на столичния зам.-кмет Пьотр Бирюков успява да заработи милиарди рубли и с тях да накупи голям брой апетитни имоти. Оказало се, че Бирюков и най-близките му роднини са купили 9 апартамента в модерен московски комплекс, че притежават жилища в центъра на Москва и хектари земя в Подмосковието. Бизнесът на близки роднини на Бирюков пък бил свързан точно с тази сфера, за която отговаря той – строителството и благоустройството в Москва.

Трето от разследванията на Голунов било посветено на това как за 5 г. „черни кредитори“ успяват да отмъкнат над 500 жилища на семейства, често пъти с невръстни деца, в Москва и околностите. Според Голунов не ставало въпрос само за схема за присвояване на жилищата на длъжниците, но и за международна мрежа за пране на пари.

В статия от 2013 г. журналистът разкрива как от началото на 90-те години десетки хора са били убити заради контрола на борсите за плодове и зеленчуци в страната. Смята се, че ликвидирането на един от най-прочутите руски криминални авторитети – Дед Хасан, е в свързано с този бизнес.

Копърът,

кориандърът

и магданозът

убиват,

пише в разследването си Голунов.

През 2014 г. в съавторство със Светлана Рейтер той навлиза в още по-дълбоки води и разкрива как ръководители от двете най-големи силови ведомства – Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност, тайно се следят помежду си и се топят един друг. Поводът е един от най-големите скандали през последните години, свързан със спецслужбите – арестът на генерал- лейтенант Денис Сугробов, шеф на отдела за икономическа сигурност и противодействие на корупцията в МВР в Москва. В разработката е разкрит острият конфликт между Сугробов и генерал Олег Феоктистов, който по това време е първи зам.-началник във Федералната служба за сигурност. Сугробов бе обвинен в създаване на престъпна организация и осъден на 22 г. колония, които впоследствие бяха намалени на 12 г. През 2016 г. Феоктистов напомни за себе си като главен свидетел срещу министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев, обвинен за получаване на подкуп от 2 млн. долара, поискани от „Роснефт“.

През есента на 2017 г. московското кметство е принудено

да отмени

обществена

поръчка на

стойност 30 млн.

евро

за създаване на концепция за благоустройство на някои от московските улици. Това става, след като журналистът разкрива, че договорът е на двойно по-висока сума от подобни споразумения в предишни години, при положение че обемът на предвидената за вършене работа е двойно по-малък.

Въпреки благоприятната развръзка за момента самият Иван Голунов твърди, че страда от панически атаки, откакто е излязъл от ареста. Защитниците на репортера пък започнаха да се цепят и нападат взаимно.

Съюзът на журналистите на Русия организира в неделя разрешен от властите митинг в подкрепа на законността в страната и покани на него освободения журналист, но той не се отзова. Организаторите на неразрешения протест от 12 юни определиха събитието за фейк и призоваха никой да не ходи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar