Когато се говори за обща европейска сигурност, няма как да не се ограничат права, каза днес по Би Ти Ви депутатът от ДПС и зам.-председател на парламентарната правна комисия Хамид Хамид. Повод за изказването му бяха въпроси, свързани с промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Според Хамид няма такова нещо като таен арест, тъй като адвокатът на задържания ще бъде уведомен, а скриването на информацията от близки и роднини ще се прилага само в краен случай.

Депутатът подчерта, че става дума за транспонирана директива на Европейския парламент и Европейската комисия, като в България текстове били дори по-либерални от тези в други страни. Хамид все пак уточни, че депутатите са склонни да чуят аргументите на противниците на текстовете, включително и тези на президента.

Коментирайки предложените промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, които предвиждат общинските съветници да бъдат извадени от негови обхват, депутатът обясни, че големият въпрос е доколко общинският съветник е висш чиновник. Хамид допълни и че има общински структури за проверка на конфликт на интереси. Той поясни, че гласуването на законопроекта е отложено, за да мине сериозно обществено обсъждане.

По темата за конфискацията на имущество в същия закон Хамид обяви, че Конституционният съд още през 2012 година е обявил, че може да има конфискация чрез граждански дела. Той обясни, че не става въпрос за произвол, защото граждански съд ще се произнася на три инстанции.

Ако има имищество без ясен произход, държавата трябва да си го прибере, обобщи Хамид. Той обясни, че наистина става въпрос за презумция за виновност, но това било допустимо при граждански дела.
В заключение Хамид каза, че за ГЕРБ и ДПС е приоритет борбата с корупцията и за действията си вече имат похвали от Европа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar