Хиляди български работници били измамени в Германия след обещания за работа в строителството. В началото обещанията са едни, после на място всичко се оказва различно. Оказват се без заплати, но и сами трябва да си плащат квартирата.

Новината е от началото на тази година. Според адвокати потърпевши накрая винаги се оказват българи и румънци, а не работници от други европейски страни. Обикновено обещаната ставка остава само на документи. Друга група нашенци пък бяха измамени във Великобритания с примамливи оферти за работа във ферма за цветя. Регистрацията на фирмата посредник се оказала прекратена. Случаите са десетки. И въпреки че медиите бият камбаната при всеки скандал, явно промяна няма. Така наши сънародници, които търсят препитание зад граница и отиват с надежда за по-добър живот, продължават да попадат в капана на измамници. Поредният случай – наши работници се оказват с по 400 лева заплата след работа в Саудитска Арабия, и то изпратени не от чужда, а от родна фирма. На всичкото отгоре били оставени да оцеляват в нечовешки условия, дори без вода.

На някого това може да му звучи като сценарий от филм, само че подобни истории вече са част от ежедневието ни. Нищо че живеем в 21-ви век, буквално под ритъма на технологиите. В същото време хора остават измамени на хиляди километри от родината си, защото в днешно време не можеш да разчиташ на нищо, което не е написано черно на бяло. Защото устните уговорки се превръщат в захаросани обещания за бляскаво бъдеще и стабилни финанси, които ще уредят живота ти. Парадоксално е, че в ерата на технологиите излиза, че не сме запознати с правата си и все още разчитаме на обещания. Друг фрапиращ пример в това отношение са едни други българи, които пък са били измамени при наемане на кола за почивка в чужбина. Причината е, че компании начислявали скрити такси и надценявали разходи за щети. Колко обаче от нас четат и дребните букви при подписване на договори. Колко от нас знаят, че в някои страни се начислява такса дори ако шофьорът на наетата от нас кола е под 25-годишна възраст? Все подробности, които не уточняваме, когато искаме дадена услуга. И после ни излиза солено. Затова, за да не попаднем в капана на мошеници, е добре да четем и ситния шрифт. Само тогава ще можем да си търсим правата, ако бъдат нарушени. В противен случай само ще слушаме за други подобни истории за измамени българи, ще цъкаме с език, ще удряме по масата като хъшове. Но дали измамникът ще бъде наказан? Нека не разчитаме на случайността.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar