24 души в Бургаско са задържани по сигнали за купуване на гласове за предстоящите парламентарни избори на 11 юли, съобщиха от прокуратурата и полицията в морския град. Сред арестуваните са кметът на поморийското с. Бата Георги Георгиев, издигнат от ГЕРБ, и общинският съветник от Поморие Пламен Огнянов, влязъл в местния парламент от листата на ДПС, научи „24 часа“.

До 8 юли са образувани 16 досъдебни производства, което е една трета от всички за страната, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Арести са извършени в общините Бургас, Несебър, Поморие, Средец, Руен и Карнобат.

От 10 до 150 лева стигала предлаганата сума за един глас, сочат събраните до момента данни, обясни директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов. Няколко били схемите, като освен традиционните оферти за хранителни продукти – брашно, колбаси, макарони, били сключвани договори за работа с определени лица със заплати в размер на петцифрени суми.

От полицията не разкриха подробности, но се предполага, че става дума за брокери на гласове, наемани на определени длъжности. Сред познатите схеми за упражняване на контролиран вот били още опрощаване на заеми към лихвари и предоставяне на ваучери за дребни електродомакински уреди.

От началото на спецакцията за пресичане на контролиран вот, която започна в областта миналата седмица, досега са издадени 720 предупредителни протокола, проверени са десетки адреси и са иззети съществени доказателства, които имат отношение към разследването. Това били пари и списъци с лични данни на лица не само на хартиен носител, но и на електронен.

За кандидат-депутата със свален имунитет Цветелин Георгиев от „Изправи се! Мутри вън!“ прокурор Чинев съобщи, че делото е изпратено на Софийската градска прокуратура.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar