Кметът на Септември Марин Рачев, обвинен в безстопанственост и неизгодни сделки, няма да бъде отстранен от длъжност и остава на поста. Това реши окончателно Апелативният специализиран наказателен съд днес, като отмени определението на Специализирания наказателен съд от 6 февруари, който постанови точно обратното. Със същото определение е отменено и отстраняването от длъжност на другия обвиняем, Станой Милов, специалист в общината.

Точно преди седмица спецсъдът прие, че има достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за двамата като автори на престъпленията, с които по твърдения на прокуратурата общината е била ощетена с 230 хиляди лева. Същевременно свидетелите на обвинението от общината са в пряка професионална зависимост от кмета и това налага той да бъде отстранен, за да не може да им повлияе и да попречи на разследването. Затова спецсъдът постанови отстраняването на Рачев, както и на другия обвиняем, който също можел да попречи на разследването.

Във вторник Апелативният специализиран наказателен съд обаче прие, че всъщност няма данни кметът Рачев да е извършвал престъплението, за което го обвиняват, а именно сключване на неизгодни за общината договори, включително и с фирми, които са собственост на негови близки роднини, бивши съдружници и приятели. Всички договори с втората братовчедка на съпругата на кмета всъщност са били сключени от зам.-кмета на общината, мотивира се съдът. От прессъобщението не става ясно обаче на какво се дължи това заключение, след като очевидно зам.-кметът не действа в лично качество, а като представител на общината, т.е. той е подписал договорите, но страна по тях е общината.

По обвинението за неизгодна сделка при купуването на недвижим имот за изграждане на завод за компостиране, сключена с фирма, в която кметът преди това е бил съдружник, теренът е бил оценен от независим оценител на продажна цена, а решението за купуването му е взето единодушно от всички присъствали 16 общински съветници, сочи съдът. Има експертиза, която твърди, че цената на земята е три и половина пъти завишена, но съдът „няма специални знания в областта на геодезията“, за да прецени дали този терен е единственият в общината, подходящ за завод за компостиране.

Не са представени доказателства, които да обосноват обвинението, нито пък доказателства, че кметът е пречил на прокуратурата при събирането на доказателства и може да влияе на разследването чрез служебното си положение, да действа за укриването на документи и т.н. Освен това кметът си е взел отпуск, с което „е демонстрирал явно намерение да не пречи на органите по разследването, а ако същият прекъсне отпуска си или прояви действия, насочени към унищожаване на доказателства, скриване на такива или въздействие върху свидетели, няма пречка прокуратурата да сезира отново съда с искане за отстраняването му, поради което и наказателната репресия не следва да се разпростира извън нуждите на производството“, се казва в съобщението на съда.

Кметът бе задържан на 1 февруари при зрелищна съвместна акция на специализираната прокуратура и служители на новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Определена му бе парична гаранция от 250 000 лв., но той обжалва и в понеделник спецсъдът я намали на 130 хил. лева.

Любопитното е, че въпреки данните за големи злоупотреби в общината нейни жители проведоха масови протести в защита на кмета.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar