К метът на Костенец Радостин Радев остава в ареста, след като спецсъдът взе за него мярка за неотклонение „задържане под стража“.

От ареста излиза Ивайло Пашов, за него съдът определени мярка „парична гаранция“ от 10 000 лв. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред апелативния спецсъд.

„За нас беше важно да видим как разсъждава съдът, как оценява събраните до момента доказателства. Ние сме доволни, че съдът прие, че има достатъчно такива, които показват, че има извършено престъпление, че авторите на това престъпление са именно двете обвиняеми лица“, каза прокурор Венцислав Фердинандов. Той посочи, че ще обсъдят с колежката му мотивите на съда и ще решат дали ще пуснат протест за този, който беше освободен с парична гаранция.

На 17 юни кметът на община Костенец Радостин Радев, заедно със собственик и управител на търговско дружество, бяха задържани по досъдебно производство на Специализираната прокуратура. Радев е обещал на общински съветник сумата от 30 000 лв., за да упражни правото си на глас общинският съветник в полза на приемането на определено решение, което е касаело кмета и другия съучастник, който е управител на търговско дружество, спечелило обществена поръчка, съобщи преди дни наблюдаващият прокурор по делото Десислава Христова.

Тя обясни, че решението на Общинския съвет, което е минало на гласуване на 14 юни, предпоставя упълномощаване на кмета на Костенец да подпише запис на заповед към ДФЗ с оглед стартиране на плащанията по изпълнението на обществената поръчка. Съучастникът е управителят на търговското дружество.

„Двама са привлечени като съизвършители на корупционно престъпление т. нар. активен подкуп“, съобщи тогава зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че основният разговор е воден с един общински съветник.

„Но идеята е била той да привлече към подкрепящите кмета още двама общински съветници. Не мога да ви кажа дали това се е случило. Знам, че е са водени поне с още един общински съветник мотивационни разговори“, посочи преди време Гешев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar