• Леонид Лавчев

l Инспектори на КПКОНПИ отвели градоначалника в четвъртък сутринта,

l Иззеха документи от институцията, ръководена от приятеля му д-р Леонид Лавчев, който беше съден за подкуп

Кметът на Годеч Радослав Асенов е бил отведен на разпит в Специализираната прокуратура в четвъртък сутринта, научи „24 часа“.

По същото време прокурори и инспектори от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) посетиха няколко институции, свързани с Министерството на земеделието, включително и дирекцията на агенцията за безопасност на храните, която отговаря за София-област. Именно в обхвата на нейната дейност попада и град Годеч.

От прокуратурата и КПКОНПИ отказваха информация за операцията в четвъртък. Освен БАБХ техни служители са посетили и Държавен фонд „Земеделие“, откъдето са иззети документи.

До късно през деня не беше ясно дали Радослав Асенов е задържан за 24 часа и дали е обвинен. В общината на Годеч никой не отговаряше на телефоните, посочени на страницата им.

Източник на „24 часа“ от градчето до сръбската граница твърди, че Специализираната прокуратура и КПКОНПИ работят по случай със субсидии за животновъдно стопанство, с което връзка има и кметът. Става дума за история от преди няколко години. Стопанството било проверявано от БАБХ – София-област, с директор д-р Леонид Лавчев. Според местните той е близък на кмета Асенов. Дори е бил жури в дефиле на коне в общината.

39-годишният Радослав Асенов е втори мандат кмет на Годеч. Служил е в МВР, бил е граничар. При първото му кандидатиране за кмет през 2015 г. го представя лично Цветан Цветанов. Бившият втори в ГЕРБ подчертава, че Асенов има опит и в разработването на проекти по Програмата за развитие на селските райони. На изборите през октомври 2019 г. кметът спечели втори мандат с 67% от гласовете. Известен е като деен градоначалник. От декларацията му пред КПКОНПИ става ясно, че има 77 ниви.

Другият интересен герой от акцията на прокуратурата и антикорупционната комисия в четвъртък е д-р Леонид Лавчев. Областният директор на БАБХ нашумя с ареста си през 2009 г. Тогава той беше зам.-директор на Националната ветеринарномедицинска служба. Според прокуратурата тогава той е поискал подкуп от собственик на мандра в село Конуш до родния му град Хасково, за да не бъде проверявана.

Срещу него имаше и дело в окръжния съд в Хасково. На първа инстанция през 2010 г. го осъдиха на 7 г. затвор. След това обаче Апелативният съд в Пловдив отмени наказанието и върна делото на прокуратурата. От съобщение на съда през 2012 г. става ясно, че папките са изпратени по компетентност на Специализираната прокуратура в София, която тогава започваше работа. Оттогава не е известна съдбата на делото срещу Лавчиев. Логично е обаче то да е прекратено и обвиненията му да са отпаднали, защото след това се завръща на държавна работа в БАБХ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar