И.д. кметът на район „Младост“ Румен Русев отрече пред Специализирания наказателен съд да е присъствал на срещи, на които кметът Десислава Иванчева да е поставяла условие на бизнесмени за решаване на преписките им да направят дарения за изграждане на зелени площи и детски площадки.

Русев беше последният от представителите на район „Младост“, който даде показания като свидетел на днешното заседание на спецсъда. Към него бяха поставени много въпроси от бившия зам.-кмет Биляна Петрова. Тя го попита конкретно по повод негово твърдение пред разследващите, че било поставено условие на бизнесмена Александър Ваклин да направи дарение, за да бъде решена преписката му.

„Смущава ме това „за да бъде решена преписката му“, каза Русев след пауза, с което промени смисъла на показанията си по време на следствието. Отрече и да е казвал пред бизнесмена Александър Ваклин, че ако придвижи преписката му „ще си загуби работата“. Русев потвърди само, че са бавени преписки, но „не можел да каже дали имало користна цел“.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова са подсъдими за искане на подкуп в особено големи размери и получаване на 70 хил. евро от строителния предприемач Александър Ваклин, а бившият зам.-кмет Петко Дюлгеров е обвинен като помагач. И тримата са задържани под стража от 17 април т.г.

Русев е чувал Иванчева да говори за необходимост от облагородяване на района, но не като условие. Срещал се е с Ваклин само веднъж, но разбрал кой е той впоследствие. А на друг въпрос – също от Биляна Петрова, във връзка с бавенето на преписките, потвърди, че имало недостиг на служители, но че сега се справяли със същия брой хора.

Останалите призовани от обвинението като свидетели днес са от строителния бизнес.

Бе разпитан представителят на най-големия инвеститор на територията на Младост – „Гаранти Коза“ – Даниел Илиев. Тази компания се е срещала с кмета Иванчева, правила е голямо дарение от 100 хил. лв., но към Столичната община, а в район Младост „Гаранти Коза“ е ремонтирала няколко училища. И тази компания е имала забавяне на преписки, които били решени след отстраняването на Иванчева.

Предстои Апелативния спецсъд да се произнесе дали Иванчева и Петрова ще бъдат пуснати под домашен арест

В началото на заседанието съдията Иво Хинов попита подсъдимите дали ще се възползват от правото да направят възражения по протеста на прокуратурата срещу пускането им под домашен арест, на което подсъдимите отговориха отрицателно. Още утре делото ще бъде предоставено на Апелативни спец съд, който ще се произнесе окончателно. Подсъдимият Петко Дюлгеров не е правил искане за промяна на мярката му за неотклонение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar