Миналото лято, докато десетки швейцарски пенсионери организирали кампания в Алпите за спасяване на бързо топящите се ледници, 85-годишната Мари-Ив Волкоф била затворена в малкия си апартамент в Женева, гледайки предварително записани телевизионни предавания, разказва „Ройтерс“.

Разочарованието ѝ от това, което тя нарича „климатичен локдаун“, е част от мотивацията ѝ да съди швейцарското правителство заедно с над 2 хил. други възрастни жени в първото дело за климата пред Европейския съд по правата на човека тази седмица.

Искът, който ще бъде последван от още два тази година, може да доведе до заповед за намаляване на емисиите, която надхвърля дори ангажиментите по Парижкото споразумение от 2015 г., създавайки важен прецедент.

Трите горещи вълни в Швейцария през 2022 г. принудили Волкоф да си стои у дома в продължение на 11 седмици и да излиза само на кратки разходки, което според нея било по-лошо от COVID-19 и нарушило човешките ѝ права.“Трябваше изключително много да огранича дейностите си, да чакам със спуснати щори и включен климатик (срам за един еколог!), докато горещата вълна отмине, позволявайки ми да се върна към нормалния живот“, пише тя в писмо до други активисти, озаглавено „кратка история от климатичния локдаун“, което тя е споделила с „Ройтерс“.

Волкоф, която преди е работила като доброволец и социален работник и обича тайчи, театър и плуване в Женевското езеро, казва, че затварянето ѝ е било необходимо поради сърдечно-съдово заболяване.

Медицинските ѝ документи, които са част от юридическата основа на случая и са били прегледани ексклузивно от „Ройтерс“, показват, че тя има неравномерен сърдечен ритъм, който се влошава при горещо време, което я принуждава да удвои лекарствата си и да лежи.

Преди да си купи климатик през 2019 г., Волкоф казва, че е стояла близо до леглото си от страх да не припадне.

„Аз се боря за живота си и за качеството си на живот. Защо се боря? Защото само ще става по-зле и ако правителството е толкова мудно, колкото е сега, няма да се оправи“, казва тя, описвайки действията на Швейцария като „възмутителни“. Някои от другите жени по случая описват задух, гадене и дори загуба на съзнание по време на горещите вълни, които стават все по-чести поради климатичните промени. Една от тях разказала пред „Ройтерс“, че чувствала сякаш ще се „разтопи в бетона“, когато се разхождала в горещ ден. Други потърсили убежище в мазетата си.Бавна политика, силни лобита

Досегашните политики на Швейцария се определят като „недостатъчни“ от Climate Action Tracker, уебсайт, който следи действията на държавите по отношение на глобалното затопляне. Берн очерта план за допълнително намаляване на емисиите през 2021 г., но гласоподавателите го отхвърлиха като твърде тежък.

Правителството на Швейцария отказа коментар по случая. То заяви пред съда, че промените в живота на жените по време на горещите вълни като стоенето вкъщи са били „доста често срещани“ и че всички, включително растения и животни, са били засегнати.

„Климатичните промени се разиграват в реално време“: небивало подраняване на пролетта в САЩ

По-общо казано, Швейцария каза, че признава, че изменението на климата е проблем за страната, където температурите се повишават около два пъти по-бързо от средното за света. Но според него решенията трябва да се намерят у дома.

Ан Марер, съпредседател на асоциацията „Възрастни жени за защита на климата“, която е жалбоподател по делото заедно с Волкоф, казва пред „Ройтерс“, че годините ѝ като бивш политик са я убедили да следва друг път.

„Политиката е много бавна“, смята тя. „Предложенията преминават от една камара в друга и лобитата са много силни.“

Разочарованието накарало един баща да проведе дълга гладна стачка пред парламента, а други активисти за климата да започнат кампании за гражданско неподчинение.

Наблюдателите признават, че може да е трудно да се докаже, че страданието на жените е резултат от климатичните промени, а не от нещо друго. Два пъти местни съдилища са отхвърляли аргументите им по време на шестгодишната съдебна битка.

Страсбург ускори изслушването, което означава, че съдиите трябва да вземат решение в рамките на една година вместо за обичайните три.

Но поради напредналата възраст на швейцарките (средно 73 години) някои от тях вече са починали.

„Може вече да не съм тук, когато дойде решението, но поне направих каквото можах“, казва Волкоф.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar