Германски студент, следвал журналистика в Китай, потегли днес към родината си, след като визата му бе анулирана заради участието в проект за човешките права в Китай, предаде ДПА.

Давид Мисал, който правел магистратура по журналистика в университета „Цинхуа“, потвърди, че е лишен от право на престой в Китай. Очаква се 24-годишният младеж да пристигне в Дюселдорф по-късно днес, предаде БТА.

На Мисал са били дадени 10 дни да си събере багажа и да напусне страната, след като китайските власти съкратили разрешителното му за пребиваване и отказали да му издадат виза за следващия семестър.

Студентът се включил в работа по филм за адвокати, защитаващи човешките права в Китай. Китайските власти твърдят, че визата му е била анулирана, тъй като дейността му не отговаря на условията на разрешителното му за пребиваване. На молбата за разяснения властите отговорили: „Сам знаеш какво означава това“.

През последните три години Китай взе строги мерки срещу защитниците на човешките права, осъждайки ги на пробация, дори изпращайки ги в затвора. Проектът на Мисал е включвал заснемане и интервюта с някои от тези хора.

Едно от интервютата е с Ли Вънцзу, която през април започна 100-километров поход в знак на протест срещу задържането на съпруга й, Ван Цюанчжан. В крайна сметка тя бе спряна и на практика поставена под домашен арест.

Мисал посочва, че по време на работата си няколко пъти е бил задържан за кратко. След като пътувал до град Ухан, за да разговаря с активиста Цин Йонмин, бил отведен до полицейско управление и му било наредено да се върне в Пекин.

На чужденци не е разрешено да работят като журналисти в Китай без необходимите документи, каквито германският студент нямал. Той обаче имал разрешение от университетски преподавател да работи по проекта. С университета не бе установена връзка за коментар, отбелязва ДПА.

Мисал има германска диплома по китаистика и по думите му магистратурата по журналистика в Китай е била отчасти и експеримент, предвид липсата на медийна свобода в страната.

В класацията на „Репортери без граници“ за медийната свобода в света Китай е на 176-то място, припомня ДПА. Репортерите получават инструкции кои теми могат да отразяват и често им се казва да разчитат изключително на информациите на агенция Синхуа. Интернет е силно цензуриран.

Мисал посочва, че работата му никога не е била публикувана освен в личния му блог и ЮТюб и според него е била видяна от по-малко от 100 души.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar