Съд в Пекин нареди на мъж да компенсира съпругата си за домакинската работа, извършвана от нея по време на брака им, съобщи Би Би Си.

Дължимата сума е 50 хил. юана или 7700 долара за пет години. Случаят разпали сериозен онлайн дебат за стойността на домакинската работа, а някои обявиха, че средствата, отпуснати с решението на съда, са твърде малко, продължава британската медия.

Според съдебни документи мъжът, сключил брак през 2015 г., е поискал развод миналата. Първоначално съпругата му не била склонна, но по-късно поискала финансова компенсация с аргумента, че той не поемал никаква домакинска работа, нито се грижил за сина им.

Съдът отсъди в нейна полза. Сега освен сумата от 50 хил. юана тя получава по 2000 всеки месец.

Съдията смята, че след брака обичайно се разделя собствеността, но същевременно домакинската работа има стойност като „нематериална собственост“.

Решението е резултат от нов граждански кодекс в китайското право, който предполага, че партньор има право да поиска компенсация за развод, ако носи по-голяма отговорност в грижата за децата или за възрастни роднини или за помощ на половинката в работата.

Реакциите на потребители в социалните мрежи бяха смесени – според някои се подценява работата на домакинята на пълен работен ден (да се наеме бавачка за година например струва много повече), а други смятат, че решението е просто мъжете да поемат повече задължения или повече жени да продължават с карерата си.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) китайките прекарват най-малко четири часа на ден, като работят, без да им се плаща – около 2.5 пъти повече от мъжете (обикновено в държавите от ОИСР разликата е два пъти).

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar