Ким е една от най-спорните личности в сферата на технологиите през последните 30 години Основателят на MegaUploads Ким Дотком съди Нова Зеландия за това, че унищожила бизнеса му и накърнила репутацията му. Ким иска да му бъдат присъдени 6.8 милиарда долара. Жалбата му се отнася за ареста му на 19.01.2012 г.

MegaUploads на Ким Дотком беше рай за пиратите. Той бе задържат в Нова Зеландия по искане на правителството на САЩ през 2012 г. Домът на Ким Дотком беше атакуван от спецчасти и той бе арестуван като супер престъпник. Три дни по-късно бе пуснат под гаранция и оттогава живее вкъщи. Напоследък дори развива облачната услуга MEGA и музикалната Baboom.

Пред съда Дотком използва аргумента, че е използвана фалшива заповед за неговото арестуване. С оглед на това всякакви други обвинения, повдигнати срещу него, са недействителни. Заради всичко това Дотком смята, че е пропуснал бизнес възможности през последните години и главен виновник за това е правителството на Нова Зеландия. Възможно е Дотком да спечели делото, тъй като и ареста, и целият процес срещу него бяха спорни. Заповедта за ареста му бе издадена от САЩ, а Нова Зеландия само следваше инструкции. Отделно от това Дотком се бори упорито срещу искането на САЩ за неговата екстрадиция. Там са готови да го съдят по един куп обвинения, включително нарушаване на авторски права, пране на пари и др.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar