Службата за сигурност на Украйна под процесуалното ръководство на Донецката областна прокуратура е започнала досъдебно разследване на екзекуциите на невъоръжени украински военнопленници в Авдеевка и Веселе.

Прокуратурата съобщи това в Telegram, цитирана от Ukrinform.

„Под процесуалното ръководство на Донецката областна прокуратура е образувано досъдебно производство за нарушение на законите и обичаите на войната, съчетано с умишлено убийство (чл. 438, част 2 от Наказателния кодекс на Украйна)“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че на 18 февруари един от каналите в Telegram публикува съобщение за екзекуцията на шестима затворници от Въоръжените сили на Украйна на една от позициите в Авдеевка. Защитниците са били тежко ранени и чакали евакуация.

Видео показва убийството на още двама войници край село Веселе в Бахмутска област. На кадри от дрон се вижда как по време на щурма представител на руските въоръжени сили открива огън от близко разстояние първо по един пленен украински военнослужещ, а след това по втория.

Разследването се води от Службата за сигурност на Украйна в Донецка и Луганска области.

Сутринта на 18 февруари руските военни са екзекутирали двама пленени украински защитници в зоната на отговорност на Оперативно-стратегическата група на войските Хортица.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar