Киевският апелационен съд отхвърли днес жалбата на депутатката от Върховната Рада Надежда Савченко срещу решението на първоинстанционния съд да бъде продължен арестът й по делото за подготовка на терористични актове, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Така остава в сила решението на районен съд от 15 май да бъде продължена с два месеца мярката за неотклонение на Савченко – задържане под стража. Съдийката по делото посочи, че днешното решение не подлежи на обжалване“. Съдът сметна за обосновано прилагането на такава мярка за неотклонение, тъй като Савченко е заподозряна в извършване на особено тежки престъпления. Защитата настояваше на по-мека мярка за неотклонение – лично поръчителство.

По-рано Савченко се отказа от всичките си частни адвокати заради невъзможност да плаща услугите им, след което й бе назначен служебен защитник от Центъра за безплатна правна помощ. По-късно тя отново подписа договор с двама адвокати, които се съгласиха да я защитават безплатно.

Според украинското следствие Савченко е планирала терористични актове в сградата на парламента и в правителствения квартал на Киев, за което може да получи присъда затвор между 5 години и до живот. Върховната рада отне депутатската неприкосновеност на Савченко и разреши тя да бъде арестувана. Киевският съд я арестува на 23 март за два месеца, след което тя обяви гладна стачка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar