Комисия за защита от дискриминация (КЗД) установи, че вътрешният министър е извършил пряка дискриминация спрямо всички униформени служители на МВР, които са имали право на служебно облекло в периода 2014-2017 г. Проверката е извършена по жалба на най-големия синдикат на служителите в системата, който я е сезирал за проблема още през пролетта на миналата година.

Установено е, че дискриминация има, тъй като в посочения 3-годишен период са осигурени униформи за много малка част от служителите в системата. В жалбата си до комисията от синдиката посочват, че служителите са подлагани на системни проверки и санкции, ако облеклото им не отговаря на установените изисквания, в резултат на което мнозина полицаи закупуват работните си дрехи и обувки за своя сметка.В заключение се посочва, че въпреки многобройните срещи и проведени преговори с МВР, разрешение на проблема няма. Комисията за защита от дискриминация се е произнесла в полза на униформените като предписва на ведомството да осигури „стабилен механизъм за уреждането на въпроса“ в срок от 3 месеца.

Решението може да бъде обжалвано в 14- дневен срок пред административния съд. През януари от Синдикалната федерация на служителите в МВР поставиха билборд на ключово столично кръстовище, с който сигнализираха пред гостите и делегатите на европредседателството за унизителните условия на работа на родните полицаи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar