Бившият мениджър на предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп Стив Банън е наредил на екипа на компанията „Кеймбридж Аналитика“ да „проучва“ Владимир Путин и разширяването на руското влияние през 2014 г. Това заяви бившият служител на фирмата Кристофър Уайли пред демократи от Камарата на представителите, цитиран от електронното издание „Политико“. Преди време той разкри, че „Кеймбридж Аналитика“ незаконно е събирала данните на милиони потребители на социалната мрежа „Фейсбук“ и ги е използвала с пропагандни цели, основно преди президентския вот в САЩ през 2016 г. „Трябва да кажа, че това беше единственият международен въпрос или чуждестранен лидер, който ни беше поръчано да проучваме, докато работех там“, заяви Уайли пред Комисията по правните въпроси. По нареждане на Стив Банън компанията обсъждала Путин с фокусни групи и също така „тествахме снимки на Владимир Путин и задавахме въпроси, свързани с разширяването на руското влияние в Източна Европа“, заяви Уайли.

Стив Банън заявил, че иска да използва „Кеймбридж Аналитика“, за да „обезкуражи определена група от избиратели да гласуват на изборите в САЩ – хора, които вероятно ще гласуват за демократите“. Той не се интересувал дали информацията, разпространявана от компанията, е невярна, тъй като се опитвал да спечели „културна война“, твърди още Уайли. За Банън „Кеймбридж Аналитика“ била „пропагандна машина, която предлага пълна гама услуги“. Според Кристофър Уайли бившият съветник на Тръмп по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин бил консултант на фирмата.

Междувременно Москва обвини американските власти, че незаконно са влезли в затвореното генерално консулство на Русия в Сиатъл, писа в. „Известия“. То прекрати дейност, след като Вашингтон изгони 60 руски дипломати заради скандала с отравянето на двойния агент Сергей Скрипал. Представители на американските власти разбили ключалката и влезли в резиденцията на руския генерален консул в Сиатъл. Говорителката на руското МВнР Мария Захарова определи случилото се като „държавно пиратско заграбване на собственост“. Американците „се опитват да проникнат на руска територия, нарушавайки всички наши дипломатически и консулски конвенции, също и собственото си законодателство“, заяви завеждащият консулския отдел на руската мисия в САЩ Николай Пукалов, цитиран от ТАСС. От Държавния департамент на САЩ обясниха, че действията са съобразени с Виенската конвенция. Не е имало „нахлуване“, а служители на Държавния департамент са направили оглед на сградата на руското консулство, за да се убедят, че няма останали хора там. В сряда изтече срокът, който бе даден на руските дипломати в Сиатъл да напуснат сградата на консулството.

 УДАР
Платформа за извършването на кибератаки е била разбита при международна полицейска спецакция, съобщиха информационните агенции. В операцията са участвали Холандия, Сърбия, Хърватия, Шотландия и Европол. Арестувани са 6-ма души, конфискувани са сървъри и е закрит сайтът webstresser.org, от който само през апирл т.г. са извършени 4 млн. кибератаки. Интернет страницата имала над 136 000 регистрирани потребители. Хакери по цял свят използвали сайта, като плащали 14.99 долара.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar