Саудитският журналист Джамал Кашоги е ликвидиран за седем минути, след като му рязали пръстите в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, а после бил и обезглавен, разкри турски източник, цитиран от в. „Хюриет“. Той чул 11-минутен аудиозапис с моменти преди и след убийството на Кашоги.

Журналистът е в неизвестност от 2 октомври, когато влязъл в консулството, за да получи документи за предстоящата си женитба. С влизането си в сградата Кашоги бил хванат и завлечен в една стая. На записа саудитският генерален консул Мохамад ал Отайби казва: „Направете това отвън, ще ми докарате ядове“, а глас го предупреждава: „Ако искаш да живееш, когато се върнеш в Саудитска Арабия, мълчи“. Това накарало консула да напусне стаята.

Инквизиторите на Кашоги му рязали пръстите един по един, за да признае, че е чужд шпионин. Той обаче категорично отричал и тогава бил обезглавен. В сградата имало крясъци преди това. Те спрели, когато Кашоги бил упоен с неизвестно вещество.

„Тялото на мъжа е било разчленено за седем минути и тленните останки на журналиста са били изхвърлени в канализацията“, пише в. „Хюриет“.

За убийството на Кашоги Рияд изпратил 15-членен екип с частен самолет в Истанбул. Той бил ръководен от Салах ал Тубайги, шеф на отдела за съдебна медицина към саудитското ведомство за сигурност. Тубайги започнал да реже тялото на журналиста, докато бил жив. Той си сложил слушалки, пуснал си музика и посъветвал другите членове на екипа да стори същото.

„Когато правя това, обичам да слушам музика“, казал Тубайги.

Турски източник каза пред в. „Ню Йорк таймс“, че Тубайги бил оборудван с трион за кости в Истанбул. През 2014 г. в интервю той се похвалил, че има мобилна клиника, която му позволява извършване на аутопсия за 7 минути. В случая бил замесен и близкият до престолонаследника принц Мохамед бин Салман – Махер Абдулазис Мутреб, съобщи „Ню Йорк таймс“. Той бил служител в посолството във Великобритания през 2007 г. и разполагал с дипломатически паспорт. Мъжът бил неофициален бодигард на принца.

11 от 15-те заподозрени от турските власти саудитци са свързани със службите за сигурност на Рияд, пише в. „Вашингтон пост“.

Веднага след разпространяването на новината, че при обиска в консулството във вторник са открити доказателства за престъплението, саудитският консул хванал първия самолет и напуснал Турция. По време на 9-часовия обиск от турската полиция били иззети доказателства, които били натоварени в 2 камиона.

Турция поиска в сряда да влезе и в резиденцията на саудитския консул в Истанбул във връзка с изчезването на журналиста. Единадесетчленен разследващ екип от Саудитска Арабия пристигна в сряда в резиденцията на консула, за да търси доказателства за изчезването на Кашоги. Журналистът пишеше за в. „Вашингтон пост“ и критикуваше саудитския кралски двор.

След визита в Рияд държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се срещна с турския президент Реджеп Ердоган на летището в Анкара. Двамата разговаряли 40-минути за съдбата на Кашоги.

Престолонаследникът и баща му крал Салман отричат да знаят нещо за съдбата на журналиста и продължават да твърдят, че той е напуснал свободно консулството в Истанбул.

Тръмп: Не бързайте да съдите Рияд, първо да разберем какво е станало

ЕС може да промени отношенията си със Саудитска Арабия

Президентът на САЩ призова да не се избързва с обвиненията срещу Рияд за изчезването на саудитския журналист, съобщи Ройтерс. „Мисля, че първо трябва да разберем какво се е случило. Пак се почва с – нали знаете, виновен до доказване на противното. Това не ми харесва. Току-що преминахме през това със съдия Кавано и той бе невинен, що се отнася до мен“, каза Тръмп.

Той добави, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман не знае какво се е случило в консулството преди 2 седмици. Тръмп отказа да спре оръжейните доставки за Саудитска Арабия заради случая. Според него, ако това стане, Рияд ще закупи оръжие от Русия или от Китай.

Турски медии пък пишат за завой в мнението от страна на президента на САЩ, който първоначално предупреждаваше, че ако твърденията за убийството на журналиста се окажат верни, Саудитска Арабия ще бъде наказана от Вашингтон. Когато обаче и Рияд заяви, че е готов да отвърне на евентуални мерки, Тръмп омекнал и обвързал престъплението със „свирепи убийци“.

„Европа може да се наложи да промени отношенията си със Саудитска Арабия в зависимост от изхода от разследването за изчезването на журналиста Джамал Кашоги“, заяви съюзник на канцлерката Ангела Меркел. Според говорителя на германските консерватори Юрген Харт има доста противоречива картина за Рияд заради случая.

Шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард отложи планирано пътуване до Близкия изток, включващо и инвестиционна конференция в Рияд. Германският външен министър Хайко Маас също отложи визита в Саудитска Арабия заради Кашоги.

Министрите на външните работи на страните от Г-7 пък изразиха силно безпокойство от изчезването на саудитския журналист и заявиха, че от виновните трябва да бъде потърсена отговорност. Те поискаха Саудитска Арабия да проведе пълно, достоверно, прозрачно и бързо разследване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar