Друг влиятелен евродепутат обяви, че е готов да се откаже от депутатския си имунитет

Б ившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли остава в ареста, след като съдът в Брюксел отхвърли искането ѝ да бъде освободена под наблюдение с електронна гривна.

Друг влиятелен евродепутат, който е в центъра на скандала „Катаргейт“, обяви, че е готов да се откаже от депутатския си имунитет, за да може да бъде разпитан от белгийските съдебни власти, съобщава БГНЕС.

В сряда Андреа Козолино направи изявление, в което категорично отрече всички обвинения в корупция срещу него и изрази готовност да окаже пълно съдействие на белгийската съдебна система, за да докаже невинността си.

„Вече повече от седмица ежедневно съм разпитван в пресата относно случая „Катаргейт“, въз основа на подозрения и заключения, без да съм получил никаква призовка или съобщение от съдебните органи или следователите“, заяви Козолино.

„Тъй като тази ситуация е особено несправедлива и тежка, инструктирах адвокатите си Федерико Конте, Децио Фераро и Димитри де Беко да информират белгийския съдия-следовател Мишел Клейз, че абсолютно никога не съм участвал в корупционни действия, но че съм на разположение на белгийската съдебна система, за да бъда изслушан възможно най-скоро, за да допринеса за установяване на истината,“ посочи Козолино.

Той допълни, че за тази цел е „готов да се откаже от гаранциите на парламентарния имунитет“.

В качеството си на евродепутат Козолино е бил председател на парламентарната делегация за връзки с държавите от Магреба.

Козолино е член на същата партия в Европейския парламент – Прогресивният алианс на социалистите и демократите, в която членуват и Ева Кайли, и Антонио Панцери.

В техните апартаменти белгийските следователи откриха над един милион евро, за които се предполага, че са придобити незаконно.

Козолино е наел Франческо Джорджи – бивш помощник на Панцери и настоящ партньор на Кайли, като парламентарен асистент. Миналата седмица Джорджи призна, че е получавал незаконни средства от правителството на Катар и замеси в скандала както Панцери и Козолино, така белгийския евродепутат Марк Тарабела.

Източник: БГНЕС Катар ЕС корупция

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar