За пръв път в историята

Ощетил Ватикана със стотици милиони евро

За пръв път в историята на католическата църква кардинал бе осъден на затвор от ватикански съд, предаде Ройтерс.
Присъдата на Анджело Бечу бе произнесена по знаково дело за финансов скандал за съмнителни сделки за милиони евро.

Ватиканският съд постанови лишаване от свобода за пет години и шест на италианския кардинал за участието му в умишлена безстопанственост. Никога досега кардинал от Римската курия не е бил осъждан на затвор от ватикански съд.

Процесът е един от най-шумните в историята на Ватикана. За пръв път високопоставен кардинал застава на подсъдимата скамейка.

Делото, което се водеше над пет години, беше с основен предмет покупка на луксозни имоти в лондонския квартал „Челси“ от ватиканския Държавен секретариат, където Бечу в продължение на няколко години заемаше важна длъжност.

Обвинението срещу него бе, че сделката е причинила значителни финансови вреди на Ватикана, след като за сключването ѝ са били вложени повече пари от предвиденото. Това е довело до ощетяване на Ватикана със стотици милиони евро.

След като му бяха повдигнати обвиненията, роденият в Сардиния Бечу, който някога бе смятан за възможен кандидат за папския престол, загуби правата си на кардинал и не би могъл да участва в конклава за избирането на нов папа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar