Ако депутатските заплати бъдат замразени, ще се окаже, че те ще бъдат замразени на по-високо ниво, вместо да паднат с развитието на икономическата криза. Това коментира пред Би Ти Ви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ).

Тя беше помолена да коментира публикации за това, че в ситуация на криза заплатите на депутатите са повишени от 1 април. В различните медии се посочват различни суми – между 4284 лв. и 5522 лв. (възнагражденията на народните представители се формират от данните на НСИ за средната заплата в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Те взимат сумата в троен размер).

Актуализацията е от 1 май, все още чакаме справката от Националния статистически институт, каза Караянчева.

„Не може популизъм по време на криза. Не трябва да си замразим заплатите, а да постъпим като депутатите от ГЕРБ – да даряваме една трета от тях в районите си. Това е по-работещият вариант, защото ако ги замразим сега, замразяваме по-високи заплати, а следващото тримесечие ще са по-ниски. Нека се смирим, нека всеки да даде част от себе си, част от своите средства, за да е полезен и ние, народните представители, ще се притечем,“ каза председателят на Народното събрание

„Замразяването какво ще донесе?! Замразяване на по-висока заплата, а през следващото тримесечие те ще са по-ниски, “ добави тя.

Замразяването на депутатските заплати се отразява и на възнагражденията на президента, премиера, министрите, главния прокурор и други публични длъжности, чиито заплати се формират на база парите на народните представители. Замразяването не би било прецедент. В годините след началото на световната криза народните представители бяха замразили възнагражденията си на нивото от 2009 г. и тази практика прекъсна чак през 2014 г. През 2018 г. – в началото на работата на сегашния парламент, подобно предложение внесе БСП, но то не мина със същия аргумент – който смятал, че получавал много, можел да дари излишното.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar