Хората, които имат наложени глоби за дребни престъпления и не ги заплащат, да полагат общественополезен труд. Тази законодателна промяна ще предложи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщава „Фокус“. Той взе участие в заседанието на Националния съвет за превенция на престъпността.

По думите му страната има голям проблем в събираемостта на глобите от малки нарушения и битови проблеми. Именно заради това министърът предлага, ако някой не си плати глобата, да полага безплатен, безвъзмезден общественополезен труд.

„Това е важно за органите на Министерството на вътрешните работи за превенцията срещу престъпността“, уточни Каракачанов.

По време на днешната дискусия е била засегната и темата за неприкосновеността на полицая. Според вицепремиера „българският полицай трябва да има самочувствието, че изпълнявайки своя дълг и спазвайки закона, използвайки физическа сила, помощни средства или дори оръжието си, тогава, когато е по закон, трябва да получава одобрението на обществото, не да бъде хулен от него“.

Каракачанов каза още, че идеята за закриване на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) би имала смисъл, ако на нейно място се възстанови съществувалото Министерството на българите в чужбина от първия кабинет на Бойко Борисов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar