Бизнесмените Антон Арабаджиев и Тодор Хаджижеков-Тотко Поршето се измъкват от затвор заради пропуски в закона, който не предвижда наказателна отговорност за производство на нелегални цигари, показа проверка на „24 часа“.

Арабаджиев е задържан през 2011 г., когато ГДБОП и прокуратурата разбиват фабрика в пловдивското село Патриарх Евтимово. Както „24 часа“ разкри, той е човекът, който е

дал информация

за разбитите

манифактури,

зад които стоят

Миню Стайков

и Бирмите

За него има и сигнал от Великобритания от началото на 2018 г., че отново е организирал фабрика за производство на цигари менте, които се пласират на Острова.

За фабриката в Патриарх Евтимово е наказан само с 3 г. условно, а обвинението е, че е участвал в банда и е помагал на останалите заловени с него да държат акцизни стоки без бандерол. По разследването и по делото лидерът на тази банда остава неизвестен.

Повечето от осъдените се споменават отново в сигнала на чуждите служби 7 г. по-късно, пак за организиране и производство на цигари без бандерол. Този път фабриката обаче не е открита. Има съмнения за теч на информация към Арабаджиев.

През 2012 г. в Костинброд е разбита и фабриката, зад която според прокуратурата стои друг бизнесмен – Тодор Хаджижеков-Тотко Поршето, разследван за контрабанда още през 2005 г. При акцията са иззети цигари за 1,3 млн. лв., включително и в джипа на Тотко Поршето от същата марка. Той и още трима души са съдени за организирана престъпна група, а преди 1 г. са оправдани.

За Тотко Поршето има оперативни данни, че е организирал и други фабрики за нелегални цигари по това време, но доказателства за това не са намерени. Днес той е на свобода. Живее в Драгалевци, има хотел, фотоволтаици и търговски фирми(какви са бизнес начинанията на „колегата“ му от Пловдив Антон Арабаждиев, четете в следващ брой на „24 часа“).

Полицията разбива фабриката в Костинброд на 10 декември 2012 г. Намерени са машини, тютюн, готови цигари, фолиа и всичко необходимо за производство на цигари. Арестувани са над 10 души.

Бандата е

следена от

няколко месеца,

още от идеята за производство на нелегални цигари. Доказателствата, че Тотко Поршето дърпа конците, са в записани разговори със СРС.

По делото обаче се оказва, че разрешението за подслушването и проследяването са разписани от Софийския градски съд, а не от Специализирания наказателен съд. Налага се полицаите от ГДБОП да ги преразказват, но думите им не са приети като доказателство. Това е основната причина Тотко Поршето да бъде оправдан. За цигарите, намерени в джипа до къщата му, свидетелка твърди, че са нейни и са купени от Женския пазар.

Според разследването оперативен мениджър на манифактурата в Костинброд е приближеният на Тотко Поршето Георги Лютков. Той намерил помещенията и дори сключил договор със собственик на халетата. Наемател е фирма на молдовец, специално регистрирана за случая. Договорът дори бил нотариално заверен.

Веднага след това Лютков се свързал с Христо Христов, бивш работник в цигарената фабрика „Слънце“ в Стара Загора. Предложил му да ремонтира две машини – за пълнене и за пакетиране на цигари. Така манифактурата започнала. Наети били работници от тютюневи фабрики. Хората дори имали трудови договори. Производството започнало, а Лютков ходил за по час-два като

за всичко

информирал

Тотко Поршето и

кумеца му

Мирко Папазов, който е съден като помагач. От халето по вътрешна стълба работниците се качвали на втория етаж, където имало пригодени стаи за спане на работниците и тоалетна. Там се и хранили. Манджата с пластмасови кутии им носили отвън – също както и при фабриките на Миню Стайков и Бирмите.

Целият процес от наемането на склада до акцията е контролиран от полицията. От всички арестувани обвинени са само 4-ма – Христо Христов, който сглобил машините, Георги Лютков, Мирко Папазов и Тотко Поршето.

Първият сключва споразумение и е осъден условно. Останалите отказват да се признаят за виновни и делото срещу тях започва през 2014 г. в спецсъда. Обвиненията са за престъпна група с лидер Поршето и за държане на акцизни стоки без бандерол, но не и за нелегално производство на цигари, защото такова нещо няма в Наказателния кодекс. На 7 юли 2017-а са оправдани окончателно. Както срещу Миню Стайков, и за Тотко Поршето има разследване за пране на пари, но то е прекратено.

Година преди да бъде разбита фабриката на Тодор Хаджижеков, е ударена и тази на Антон Арабаджиев от последните събития покрай Стайков и Бирмите. Иззети са цигари без бандерол за над 1 млн. лв., а производството е можело да задоволи нуждите от цигари на 1/3 от България. Няма пряка връзка между групите на Поршето и Арабаджиев, освен че работниците им от затворените тютюневи фабрики са се познавали от времето, когато са работили в тази промишленост.

Имуществото и фирмите на Тотко Поршето са запорирани от комисията „Антикорупция“. За разлика от него Антон Арабаджиев няма такива проблеми.

Във фабриката в с. Патриарх Евтимово са произвеждани ментета на „Виктори“, ЛМ, „Марбъл“, а в Костинброд – „Ракел слимс“ и „Карелия слимс“. Всички цигари са конфискувани и по-късно унищожени. Машините са иззети в полза на държавата. От делото срещу Тотко Поршето става ясно, че нужните за производство на нелегални цигари машини се сглобяват и разглобяват от един специалист за седмица до 10 дни, което прави фабриките изключително мобилни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar