След заседание, продължило повече от час вчера, общинският съвет в Каварна успя да превърне в незаконно строителство облагородяването на крайбрежната зона в града. В допълнение съветниците от БСП, формиращи управляващото мнозинство в съвета, провалиха изпълнението и на заповед, издадена от съпартийката им Нина Ставрева, кмет на Каварна.

Извънредното заседание беше свикано, след като на 16 май т.г. съветниците взеха решение, с което направиха опит да разрешат извършването на строителни работи в крайморската зона на града до 30 юни. Според областният управител на Добрич Красимир Кирилов обаче то

очевидно нарушава Закона за черноморското крайбрежие,

който постановява спиране на строителството в района на летните курорти от 15 май до 1 октомври.

Според коригирания текст на решението, внесено за разглеждане на вчерашното заседание от председателя на общинския съвет Красимир Кръстев (РЗС), то най-напред трябваше да спази закона, като потвърди 15 май като крайна дата за спиране на строителството, а след това отново да го заобиколи.

За тази цел в предложения вариант беше записано, че изграждането на пешеходна зона и отводнителен канал край каварненския плаж все пак може да продължи, но този път само до 16 юни. Мотивът, с който изключението трябваше да бъде „узаконено“, беше, че в момента обектът в непосредствена близост до хотел „Роял гранд“ застрашава здравето и живота на гражданите. Дебатите по това предложение се превърнаха в

„открит урок“ по некомпетентност.

А според бившия кмет на Каварна Цонко Цонев – в момента независим общински съветник, то бе и явен опит за обслужване на частни интереси.

Проверка на „Дневник“ от вчера показа, че т.нар. облагородяване на пешеходната зона край плажа в Каварна на практика се състои в извършването на довършителни – изграждане на тротоар и дъждовна канализация в пространството около хотел „Роял гранд“.

Същият беше и мотивът, с който вчера Цонев се противопостави на новото решение, което трябваше да гласува общинският съвет в града. Още в средата на май той сигнализира, че опитът за удължаване на срока за приключване на строителството е направен в полза на бизнесмена Валентин Николов–Цуцко. Освен собственик на хотел „Роял гранд“ той е концесионер на градския плаж в Каварна и стопанисва две заведения, разположени край него. Николов стана известен като парламентарен съветник на вече бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов–Суджука, принуден да подаде оставка след доказан натиск върху бизнесмени от Добрич да дарят „за премиера“ 4 т суджук.

„Още в началото на май, при сключването на договора за изпълнението на обекта, беше ясно, че той няма как да бъде завършен в рамките на две седмици, каза по време на вчерашното заседание Цонев. Въпреки това договорът беше подписан от кмета на града Нина Ставрева най-вероятно,

за да бъде обслужен Цуцко.

Сега общината се чуди как да му направи канализация и тротоар в явно нарушение на Закона за черноморското крайбрежие.“

Скандалът стана още по-абсурден, след като Мемиш Мустафов (РЗС) съобщи, че въпреки върнатото решение от областния управител на Добричка област само няколко дни по-късно – на 1 юни, Ставрева е издала заповед работата край хотел „Роял гранд“ да продължи. При това с краен срок до 20 юни.

„Казаното от вас означава, че кметицата Ставрева е издала заповед за продължаване на строителството без решение на общинския съвет, отговори Цонко Цонев. Това е ново нарушение на закона, за което трябва да й бъде потърсена отговорност. Кой ще компенсира собствениците на заведения край строежа, които няма да могат да работят чак до края на юни въпреки започналия летен сезон?“

Следващият опит за успокояване на ситуацията

направи Веселина Енчева (РЗС). Според него изпълнителят на обществената поръчка се е съгласил да завърши обекта за 17 дни, но веднага след началото на работата действително станало очевидно, че това не е възможно. По тази причина съветниците и кметът на Каварна решили да му дадат възможност „все пак да изпълни договора си“. Но според съветника от ГЕРБ Адриан Ялнъзов администрацията в Каварна е затворила очите си за явното нарушение на договора и въпреки определения от Закона за черноморското крайбрежие срок за приключване на строителните работи в крайбрежните курорти до 15 май същинската работа започнала едва на 16 май. „Още тогава е било ясно, че законът е нарушен, важно е ние да установим кой го е разрешил“, каза Ялнъзов.

Финалната драма

в каварненския общински съвет вчера настъпи, когато председателя на групата на БСП Марийка Стоянова внезапно призова съпартийците си да напуснат заседанието. Според нея председателят на съвета Красимир Кръстев не успял да организира работата му и по тази причина тя станала невъзможна. Веднага след това, без да обърнат внимание на факта, че вече нямат кворум, съветниците пристъпиха към повторното гласуване на решението, върнато от добричкия областен управител. Резултатите от него веднага бяха оспорени от Цонко Цонев и в крайна сметка отменени заради отсъствието на съветниците от БСП.

Така резултатът след повече от час работа на общинския съвет в Каварна се оказа равен на нула. След проваленото гласуване в сила остана обявеното за противозаконно решение, взето на 16 май. Единственият възможен ход на областния управител на Добричка област Красимир Кирилов сега е да го обжалва по съдебен ред. Това обаче автоматично прави строителството край хотел „Роял гранд“ незаконно, за което трябва да се самосезира общинската администрация.

Още по-куриозно се оказа, че така незаконна се оказва и заповедта на каварненския кмет Нина Ставрева, с която тя е разрешила строителството край хотел „Роял гранд“ да продължи до 20 юни.

„Дневник“ направи няколко опита да се свърже с нея, за да стане ясно какви ще бъдат действията на местната администрация оттук нататък. Вчера и днес обаче Ставрева не отговаряше на мобилния си телефон.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar