Извънредното положение заради пандемията от коронавирус, в което България е от две седмици, е на път да замрази и политическия живот.

Дни след като прие закона за извънредните мерки, а след това прегласува част от текстовете заради президентското вето, парламентът прие да работи само при необходимост от нови промени в извънредното законодателство. Решението беше взето въпреки критиките на БСП и призивите на извънпарламентарни партии депутатите за направят редакции в поредица от закони, като по този начин позволят след 13 април мерките по прилагане на карантина и ограничаване последиците от пандемията да продължат да се прилагат на основата на редовното законодателство и да не се налага продължаване на извънредното положение. Прекъсването на пленарните заседания означава, че важни законопроекти и инициативи, които доскоро бяха обявявани за приоритет, се отлагат за неопределено време.

Президентът Румен Радев вече отложи визитата си в Германия. За друг момент в бъдеще беше оставено и планираното посещение на португалския президент у нас. Партийният живот също е почти замрял, което най-много ще се отрази на БСП, която подготвяше, но ще отложи първия в историята си пряк избор на лидер.

Новите изборни правила – замразени

Макар доскоро да бяха приоритет за парламента, промените в изборните правила остават за обсъждане в неопределено бъдеще както заради коронавируса, така и заради липсата на консенсус между политическите партии как да се гласува.

Единомислие няма дори и в управляващата партия ГЕРБ – някои депутати искат да има възможност за гласуване и с бюлетини, и с машини, но според отговорния за провеждането на изборите вицепремиер Томислав Дончев трябва да се поддържа само един вариант, тъй като иначе би било двойно по-скъпо. От БСП настояват глас да се дава само чрез машина, а „Обединените патриоти“ искат това да продължи да става на хартия. ДПС иска или машинно гласуване, или машинно броене на бюлетините.

Според депутати и от управляващите, и от опозицията в момента в Народното събрание няма ключови законопроекти, чието разглеждане е започнало, но не се е стигнало до окончателно гласуване. Предстои обсъждане на предложенията на управляващите при убийства непълнолетни да бъдат съдени като пълнолетни, както и за единна входна точка за отчети на бизнеса, но от догодина.

Идеите за конституцията чакат съда

Според източници от ГЕРБ в момента не се работи и по задачата, която имаха юристи от управляващата партия – да мислят дали да възродят проекта за промени в конституцията, с които да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията.

Докато Конституционният съд не се произнесе може ли независим прокурор да разследва главния, законови промени в тази посока няма да бъдат гледани в парламента. Президентът Румен Радев също предвиждаше разговори и инициатива за промени в конституцията, свързани със съдебната власт, но в момента няма информация да се провеждат срещи. От „Дондуков“ 2 казаха, че при следващи срещи ще информират своевременно.

Изборите за лидери на БСП и ДПС се отлагат

Тази година БСП и ДПС трябваше да си изберат лидери на един и същи ден – 26 април, но изборите няма да се проведат тогава, макар и все още да няма официални решения за това.

Социалисти казаха пред „Дневник“, че най-вероятно изборът на председател ще е през есента, а от ДПС – че ще се вземе решение, когато има яснота дали ще бъде удължено извънредното положение след 13 април.

В БСП се очакваше основната надпревара да бъде между Корнелия Нинова и доскорошната й дясна ръка Кирил Добрев, като бяха насрочени два тура на избори, както и конгрес, който да определи останалите ръководни органи на 9 май. По данни на социалисти обаче изборът може да се проведе най-малко два месеца след отмяна на извънредното положение, тъй като трябва да се проведат още 152 местни конференции за номинация на кандидати за лидер, да се обявят и проверят кандидатите, както и има един месец за кампания.

От ДПС казаха, че също имат отложени конференции за номинация на лидер, но при отпадане на извънредното положение те могат да се организират и проведат в бърз порядък. Очаква се Мустафа Карадайъ да бъде преизбран.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar