Кандидатът за депутат от ДПС и водач на листите във Велико Търново и Благоевград Делян Пеевски не фигурира в избирателните списъци, но може да бъде избран за народен представител. Въпросите по тази тема започнаха с разпространяването на скрийншот от сайта на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) и се разшириха, след като пресслужбата на партията разпространи снимки как Пеевски гласува в село Бабяк, община Белица.

Обяснението за това е в Изборния кодекс, който дава възможност на кандидатите за депутати да гласуват на избрано от тях място, като за това предварително подават заявление до общината им по постоянен адрес и така биват заличавани от избирателните списъци.

Случаят на Пеевски

Всеки български гражданин може да провери по електронен път номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласува на изборите. Справката ще може да се направи в сайта на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) с ЕГН и първо име.

Така при справка с данните на Делян Пеевски (достъпни от публични регистри) системата показва следната информация: „Лицето с това ЕГН не отговаря на условията за включване в избирателните списъци.“

Обяснението за това е в член 34 от Изборния кодекс, който гласи, че кандидатите за народни представители, президент, вицепрезидент, за членове на Европейския парламент, както и членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) и членовете на районните избирателни комисии (РИК) могат да подават т.нар. удостоверения за гласуване на друго място.

Видно от списък на Столичната община, на Пеевски е издадено такова удостоверение на 25 октомври и съответно той е заличен от избирателните списъци.

Далеч не е само Пеевски

От възможността за удостоверение за гласуване на друго място се възползват редица други кандидати, както и членове на ЦИК и РИК. Само в списъка на Столичната община са около сто души. „Дневник“ направи справка по ЕГН на още няколко от издигнатите за народни представители и съобщението на сайта на ГРАО отново е същото: „Лицето с това ЕГН не отговаря на условията за включване в избирателните списъци.“

В изборната нощ на брифинг лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ бе попитан защо името на Пеевски не фигурира в избирателните списъци и той отговори: „Сигурно, ако направите справка в ГРАО и за мен, сигурно ще се окаже, че не фигурирам в секцията, в която аз гласувах. Но аз не съм нарушавал закона. Убеден съм, че и господин Пеевски не го е нарушавал.“

Справка по ЕГН на Карадайъ показва, че и неговото име не фигурира в избирателните списъци на ГРАО.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar