Разкриването на един от най-сложните случаи на убийство, с които се е сблъскала напоследък полицията в английския град Екзитър, се оказа достойно за излъчен неотдавна епизод на документалната поредица „Как залових убиец“ на канал „Скай“. Жертвата е 38-годишна българка, а убиецът също е българин – нейният 42-годишен бивш съпруг.

В началото на октомври съдът окончателно отхвърли опита на Костадин Костов да намали присъдата – доживотен затвор без право за обжалване в първите 19 години. Българинът претендираше, че процесът бил нечестен и скалъпен, но съдията го отхвърли с мнението, че вината му е подкрепена с „изчерпателни и убедителни доказателства“.

Престъплението е извършено в началото на август 2016 г., а делото започва през април 2017 г. За тези малко повече от 6 месеца полицията успява да идентифицира останките на Гергана Проданова и да открие кой и как я е убил. Случаят е потресаващ за града заради особената жестокост и заслужава вниманието на медиите и днес заради това, че полицейски служители са изгледали хиляди часове видеозаписи от охранителни камери, за да свържат Костов с убийството.

Съдът научава, че преди това в България в отношенията им е имало случаи на насилие от негова страна. След раздялата им старозагорката Проданова се мести във Великобритания в търсене на по-добра работа, но той я открива през април 2016 г. и идва в града. И тук инцидентите продължават, като „през май той разкъсал дрехите, строшил телефона ѝ и я ударил по ръката“, посочва обвинението. В трагичната вечер тя е минала през апартамента си да му сготви нещо, преоблякла се е и е отишла в неговото жилище, където е убита.

Смятаме, че той е ревнувал от връзката ѝ с друг мъж и е предполагал, че на никого няма да му пука за изчезнала българка, работеща в хотел, допълва прокуратурата. Гергана действително не е била позната извън тесен кръг колеги и няколко души от българите, живеещи в Екзитър.

Проданова изчезва на 4 август 2016 г. и Костов отрича да има нещо общо с това. Но у него между 4 и 7 август се оказва мобилния ѝ телефон, в който поставил собствената си SIM карта. Полицията открива и нарязаните дрехи на нападнатата жена и по тях има следи от кръвта на Костов.

Голото тяло на майката на три деца е открито на 16 август, натикано в стар куфар, изоставен до близка жп линия на по-малко от 2 км от дома ѝ.

За да докажат, че той е престъпникът, полицаи преглеждат огромен брой видео записи и преравят тонове смет, разказва предаването „Как залових убиец“, излъчено ден след окончателната присъда през октомври 2018 г.

Доказателствата не са известни на медиите до втория ден от процеса от април 2017 г., започнал с разказ като много други – за труден брак, домашно насилие, ревност от появата на друг мъж и гняв, че не може да си я върне. Тогава прокуратурата демонстрира не един, а 19 видео записа на мъж, прикрил се с бейзболна шапка, който дърпа през центъра на града тежък куфар. За да докажат, че мъжът от мътния образ е именно Костов, полицаите използват и специалист по език на тялото, който посочва, че обвиняемият се движи по същия начин като от записите.

„Запис от 7 август показваше, че маскираният Костов дърпа куфар, съдържащ нещо тежко“, разказва един от детективите. „Куфарът приличаше на този, в който открихме тялото. Убил е на горния етаж в къща насред града, нямал е автомобил, нито приятели да му услужат с кола, вариантите му не са били много и не е можел да остави тялото в сградата.“

Следователят обяснява също, че българинът обикновено ходел в широки и размъкнати дрехи, но този път се преоблякъл в тесни дънки и яке, след което излязъл по тъмно и преминал с куфара през центъра на града. На записите се вижда, че когато има минувачи, Костов се крие под козирката на шапката или застава в сянката на сгради и дървета, за да си поеме дъх. Движението му в Екзитър е възстановено от камерите на барове, магазини и жилищни сгради, покрай които е преминал.

После съдът чува нещо още по-шокиращо – че българинът се е връщал няколко пъти до мястото, където е захвърлил куфара. От мобилния му телефон се разбира, че докато стои на метри от тялото на бившата си жена той е влязъл в интернет с въпрос „За колко време ще се разложи човешко тяло?“.

По това време Костов се държи така, все едно че Проданова е жива и изпраща от телефонния ѝ номер и от профил във „Фейсбук“ фалшиви съобщения до роднини и приятели.

Жп работник открива куфара и едно от пърите действия на полицията е да изпрати екип в център за рециклиране на отпадъци, където са преровени тонове смет, докато е открита торба с дрехите на Гергана. Eкспертите казват, че те са нарязани с ножица, открита в апартамента на Костов.

Как точно е умъртвена тя не е доказано, но следствието предполага, че е удушена в поредния негов изблик на гняв. Само Костов, който сега е на 44 години, може да разкрие как се е случило всичко, но той отказва и до днес да признае вина.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar