Дневник“ обобщава основните промени в нормативната уредба, които влизат в сила от 1 юли. Повечето от тях са свързани с правителствените мерки за компенсиране на високата инфлация, но текстовете, приети от Народното събрание, все още не са публикувани в „Държавен вестник“.

Промени при данъците и акцизите

Акцизът на втечнения нефтен газ (LPG) и метана за автомобилите отпада до 30 юни 2025 г.

Отпада акцизът за енергийните продукти, използвани за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия.

Отпада акцизът за ток, когато е произведен от слънчева или вятърна енергия, с геотермален произход, хидравличен произход, от биомаса или метан.

Доставките на централно отопление и на природен газ ще са с акциз от 9% до 1 юли 2023 г.

До 1 юли 2023 г. ДДС за доставка на хляб и брашно в рамките на страната става 0%, както и при внос.

До 31 декември 2022 г. ДДС за хотелиерите, местата за настаняване, включително и предоставянето на места за къмпинг или каравани, ще е 9%. С 9 на сто ще се облагат и доставките на книги на физически или електронни носители, включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти. Със същата ставка ще се облагат и кетъринг услугите за доставката на храна за вкъщи.

Премахва се диференцираната ставка на ДДС за доставката на бира, вино и спиртни напитки, прилагана по време на ковид-пандемията и данъкът отново ще е в размер на 20 на сто.

Потребителите на най-евтините горива – А-95 и дизел, ще бъдат субсидирани с 25 стотинки на литър заради поскъпването. Мярката ще действа до края на годината.

По-високи пенсии

От 1 юли пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се вдигат с 10%, а не с 6.1%, както беше обещано в началото на годината. Изчислението ще се прави след добавяне в размера им на 60-те лева, които до края на юни се изплащаха като COVID добавки. С това COVID добавките се прекратяват.

Минималната пенсия от 370 става 467 лв. (ръст от 26.2%).

Максималната пенсия се вдига от 1500 на 2000 лв. (33.3%).

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 170 лв. на 240 лв. (45.3%). Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите – за чужда помощ и за ветерани от войните.

Утежнения за превозвачите

Тол таксите за камиони над 3.5 тона се увеличават с 50%. Камионите между 3.5 и 12 тона, в зависимост от екокатегорията си, ще плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за движение по първокласните пътища ще е между 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – между 2 и 3 стотинки.

Автомобилите над 12 т, които са с 2 или 3 оси, според екокатегорията си, ще плащат между 16 и 20 стотинки за магистрала. Таксата за първокласен път ще е между 13 и 17 ст. на километър, а по пътища втори клас – между 9 и 11 стотинки.

Следващото увеличение се предвижда от 1 януари 2023 г.

Нови цени на тока

Цената на електроенергията за битовите потребители за предстоящите 12 месеца се увеличава с 3.3%. Предстои Комисията за енергийно и водно регулиране да вземе окончателното си решение днес.

За клиентите в Западна България, обслужвани от „Електрохолд Продажби“ (доскоро от ЧЕЗ) увеличението на крайната цена е с 2.39 %, за Югоизточна България, където доставчик е „ЕВН България Електроснабдяване“, поскъпването е с 3.46 %, за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ от Североизточна България – с 4.56 %. В тези цени са включени цената на електроенергията и цените за мрежовите услуги.

Помощните средства ще се управляват от здравната каса

От днес Националната здравноосигурителна каса администрира процеса по договаряне, отпускане, заплащане и контрол на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, както и техните ремонти. Досега снабдяването с инвалидни колички, слухови апарати и други подобни приспособления ставаше чрез Агенцията за социално подпомагане.

Лятна оптимизация в софийския транспорт

Три автобусни линии ще бъдат закрити временно от 1 юли – 45, 122 и 294. Това е една от мерките за оптимизация на градския транспорт в София. Движението по трите линии ще бъде възстановено след 31 август.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar