Участниците в една мирна демонстрация могат да упражняват всички свои граждански и политически права“, обясни пред „Дневник“ адвокат Стоян Мадин.

„Протестиращите могат да изразяват своето мнение, да разпространяват информация, да отправят определени лозунги и критики към управляващите и да упражняват всички свои права, предвидени в Конституцията и международното право“, напомни той.

„Ако протестиращ бъде задържан и бъде отведен в полицейското управление срещу него задължително трябва да се състави заповед за задържане, той трябва да бъде уведомен, че има право на защита от момента на задържането. Трябва да му се осигури възможност да се свърже със защитник или лице, което му е близко. Той има право и на медицинска помощ, ако има нужда от нея“, обясни още адвокат Мадин. Той напомни, че след като бъде освободен, всеки задържан може да обжалва задържането си, независимо дали има заповед за него или не.

Какво още каза пред „Дневник“ адвокат Стоян Мадин за правата и задълженията на протестиращите и полицаите, охраняващи протестите гледайте във видеото.
Тази вечер в София се провежда поредният антиправителствен протест като този път той е обявен като третото Велико народно въстание. Специално за протеста в столицата дойдоха хора от различни части на страната.
Как протича протестът – тук.
Кадри от дрон от протеста – тук.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar