Върховният административен съд (ВАС) ще заседава по дело срещу решение на Административния съд София град, с което връща за ново произнасяне казус на Комисията за защита от дискриминация, образуван по сигнал срещу певицата Милена Славова.

Делото е насрочено за 13 септември, а заради него в социалните мрежи вали от призиви в подкрепа на изпълнителката, организирана е и петиция, планиран е и протест по време на заседанието.

Внушението е, че едва ли не Славова е заплашена от присъда и затвор. Истината е че делото е административно, няма да се занимава с произнасяне на вина или други неща, присъщи на наказателното право.

„Изразяваме гражданската си позиция като български граждани, като изрично заявяваме, че конституционните права и интереси на всеки български гражданин трябва да бъдат защитени и гарантирани от българския съд. Недопустимо е всички ние, които искаме децата ни да растат в морална среда, да бъдем дискредитирани поради факта, че се противопоставяме на всяко нецензурно съдържание, което смеем да твърдим, че в една нормална държава, не бива да бъде толерирано“, пише в петицията, която е събрала над 10 хиляди подписа. С нея се настоява съдът „да не допуска да бъдат нарушавани правата на българските граждани, както и конституционния ред в Република България“.

Какви са фактите?

През 2021 година от младежката ЛГБТИ организация „Действие“ подават сигнал срещу Славова в Комисията за защита от дискриминация. Повод е неин пост в социалната мрежа „Фейсбук“, в който казва, че е против „гей парадите и че „се задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си“. В сигнала е описан и нейно гостуване в сутрешния блок на „Нова телевизия“, в която тя отново напада ЛГБТИ общността.

Комисията за защита от дискриминация образува преписка, по която се произнася на 22 юни 2022 година и постановява, че няма нарушение и че Славова не е осъществила дискриминация по признак „сексуална ориентация“, нито пък е осъществила тормоз, подбуждане към дискриминация и други. Според комисията, Славова е посочила неодобрение, но думите й не са израз на омраза.През октомври 2022 година обаче, Административният съд София-град, пред който активистите от ЛГБТИ „Действие“ обжалват отказа на комисията, се произнася в обратен смисъл: Славова е осъществила дискриминация под формата на тормоз по признак „сексуална ориентация“. Съдът отменят решението и връща случая за ново произнасяне.

Това решение е обжалвано и от ЛГБТИ активистите, и от Славова и по това дело ще има заседание във Върховния административен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar