МВР все пак ще провери как частният самолет на бизнесмена Мирослав Хинков от Габрово се е промъкнал без проверка през летище София миналия петък. Във вторник главният секретар на МВР Младен Маринов и шефът на граничната полиция Светлан Кичиков твърдяха, че вината е изцяло на персонала на аерогарата, като не споменаваха никаква проверка. Часове по-късно пресцентърът на МВР разпространи съобщение, от което стана ясно, че граничната полиция все пак се е задействала. Резултатите щели да бъдат докладвани на главния прокурор Сотир Цацаров в сряда. До края на деня обаче от държавното обвинение не можаха да потвърдят, че такива данни са постъпили при тях. МВР е поискало още да се свика заседание на Летищния комитет на аерогарата, за да се обсъди случаят. Шефът на летището Владимир Рапондижев заяви пред bTV, че рамп-агентът, допуснал пропуска, ще бъде наказан. Служителят е с отнет пропуск.

За случая стана ясно във вторник от изявление на лидера на АБВ Румен Петков. Малко след това информацията бе потвърдена от Маринов, Кичиков, както и от летището. За случая разказа и самият собственик на самолета Мирослав Хинков. Той обясни, че е отивал на почивка в Гърция заедно със семейството си и на борда са пътували общо петима души плюс пилота. След кацането в София той преминал през проверките и отишъл до града, където имал работа. Другите останали да го чакат. След като се върнал, се качили на самолета и отпътували за гръцкия остров Скиатос. Хинков смятал, че семейството му е минало през необходимите проверки. Разбрал, че това не е така, едва след като кацнали и получил обаждане от граничната полиция. Затова те дали документите си на гръцките власти, които ги снимали и ги изпратили в България.

Това е вторият пробив в сигурността на софийското летище за последните шест месеца. През март над 40 пътници от полет от Париж влязоха у нас, без никой да ги провери, тъй като при кацането гишетата на Гранична полиция бяха празни. Впоследствие служителите на МВР се оправдаха, че са били до тоалетната, за храна или да пушат. В крайна сметка петима от общо 13 души бяха уволнени. Останалите се разминаха с по-леки наказания.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar