Правителството прие изменения и допълнения в Устройствения правилник на Министерството на правосъдието, които се отнасят до функционалната компетентност и щатната численост на някои от дирекциите във ведомството, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Сред мотивите за направените промени е необходимостта Устройственият правилник на Министерството на правосъдието да бъде съобразен с влезлите в сила промени в Конституцията на Република България от 2015 г., в Закона за съдебната власт, в Закона за нормативните актове, както и с влизането в сила на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. С тях се възлагат повече правомощия и отговорности на част от дирекциите в министерството.

В тази връзка се предвижда увеличение на функциите на дирекциите „Съвет по законодателство“, Инспекторат по чл. 46 от Закона за администрацията, „Управление на собствеността“, „Българско гражданство“, „Управление на човешките ресурси“, „Международно правно сътрудничество и европейски въпроси“, „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“ и „Международна правна закрила на детето и международни осиновявания“.

С оглед необходимостта да бъдат предприети мерки за повишаване на капацитета на дирекциите „Съвет по законодателство“, „Управление на собствеността“ и „Българско гражданство“, в проекта на нормативен акт се предвижда увеличението на щатната им численост да е за сметка на числеността на дирекция „Взаимодействие със съдебната власт“, от чиято компетентност отпада функцията да подпомага министъра на правосъдието при управлението на имуществото на съдебната власт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar