Румънският президент Клаус Йоханис сезира днес Конституционния съд за промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в закона за съдебната организация, предаде агенция Аджерпрес.

В писмо до председателя на Конституционния съд Валер Дорняну румънският президент моли неговото сезиране да бъде разгледано, след като пристигне становището на експертно-консултативния орган на Съвета на Европа по въпросите на конституционното законодателство – т. нар. Венецианска комисия, за да може и то да бъде взето предвид, предава БТА.

Румънският парламент прие в края на юни промени в НПК, които според критици ще отслабят правомощията на прокурорите в борбата с корупцията. Законът за съдебната организация е един от трите правосъдни закона, които бяха одобрени набързо в края на миналата година и които са силно критикувани от опозицията и от професионалните организации, тъй като според тях застрашават независимото правосъдие.

Делегация на Венецианската комисия бе на посещение в Румъния през юни и се срещна с представители на изпълнителната и съдебната власт. Според румънския информационен сайт Зиаре становището на Венецианската комисия може да се очаква на 19 октомври.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar