След като прокуратурата обяви днес, че ще призове на разпит премиера Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова във връзка с информация за имената на 20 души, ключови за престъпността и корупцията у нас и последвалия отговор от страна на министър-председателя, че ще отиде със списък и въпроси при прокурорите, ДПС реагира заради споменаването на името на депутата Делян Пеевски.

Заместник-председателят на движението Йордан Цонев заяви, че нито едно от твърденията на премиера за Пеевски не е вярно, изрази недоумение защо Кирил Петков говори на базата на журналистически публикации и го призова да докаже твърденията си.

Цонев изпрати и официална позиция в отговор на казаното от Кирил Петков по казуса.

Ето какво се казва още в позицията:

„В дългогодишната си кариера като политик познавам лично всички министър-председатели на България, президенти и всички важни обществено-политически личности. За първи път чувам и виждам премиер да се държи по този начин. Да смесва журналистически разследвания, медийни публикации с откровени лъжи.

Първо – медийните публикации са хубаво нещо, но аз бих могъл да изброя няколко десетки, които са доказано неверни. И то точно от изданията на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев, на които той се позовава.

Второ – по темата Магнитски мисля, че ДПС с г-н Пеевски достатъчно ясно осветлихме целия процес и че не сме съгласни с нито едно от посочените в мотивите твърдения. Като конкретно в рамките на правомощията си поискахме отговори от всички държавни органи и получихме от всички тях отрицателни становища, че при тях не се съдържат данни за извършени от г-н Пеевски деяния, описани в мотивите по санкцията „Магнитски“….

Ние, като народни представители от ПГ на ДПС сме направили множество законодателни инициативи по отношение и на т.нар. „златни паспорти“, където поискахме пълно разследване и отнемане на дадените неправомерно инвестиционни гражданства и наказване на виновните.

Буди изключително изумление факта, че след като и МВР и ДАНС и Приходната агенция, както и всички държавни институции, които се борят с корупцията са от 8 месеца практически в ръцете на сегашната власт, премиерът все още говори на базата на журналистически разследвания и статии във вестниците, вместо да борави с конкретни факти и доказателства за лицата и по темите, за които говори.

От цялата документация и всички питания, с които разполагам, смея да твърдя, че нито едно от твърденията на премиера за г-н Пеевски не е вярно“.

„Призовавам го вместо да говори празни приказки да докаже твърденията си. Цялата изпълнителна власт е в негови ръце“, се казва още в позицията на ДПС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar