Банкерът Цветан Василев ще бъде обвинен по делото срещу депутатката от БСП Елена Йончева, научи „24 часа“ от близки до разследването.

Бившият собственик на КТБ, който от 2014 г. е в Сърбия, най-вероятно ще получи обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Става дума за 25 млн. лв., присвоени от КТБ. Те били превеждани на офшорни компании, контролирани от Василев, а след това постъпвали по сметки на български дружества. 333 хил. евро от тях отишли във фирмата „Офроуд“, в която управител е била Елена Йончева.

Във вторник с обвинение за длъжностно присвояване се сдоби бившият изпълнителен директор в КТБ Александър Пантелеев, който вече е подсъдим по голямото дело за фалита на банката. Той е на свобода срещу 50 хил. лв. гаранция. В четвъртък се очаква и друг бивш изпълнителен директор да бъде обвинен, обясниха запознати.

Милионите били преведени в 5 фирми, контролирани от Цветан Василев, като една от тях е офшорката „Далии Трейдинг Лимитед“, с която Йончева и фирмата ѝ „Авторска телевизия“ учредяват компанията „Офроуд“.

Йончева е обвинена за пране на 333 000 евро от КТБ. Изпраните според прокуратурата пари били присвоени от Цветан Василев, Пантелеев и друг бивш изпълнителен директор. По делото вече е обвинен и адвокат Божидар Миладинов, който бил помагач на депутатката в прането на пари.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar