За пореден ден прокуратурата не отговори на въпроса кой е реалният собственик на концесионера на ски зоната в Пирин – „Юлен“ АД.

В четвъртък в „Шоуто на Слави“ главният прокурор Сотир Цацаров каза: „Знаем кой е реалният собственик на „Юлен“. Не мога по памет да кажа, но щом искате, ще го обявим.“ На следващия ден от пресслужбата на държавното обвинение пуснаха съобщение с подробности по други казуси, обещани от Цацаров пред Трифонов, но собствеността на „Юлен“ не беше засегната.

„Сега“ прати въпроси до пресслужбата на прокуратурата, както и до говорителката на Цацаров Румяна Арнаудова, но отговори не дойдоха. Арнаудова не вдигна и мобилния си телефон. Пред „Дневник“ тя обясни, че прокуратурата все още чака информация от властите на Вирджинските острови за регистрираната в офшорната зона фирма „Такс сървисиз лимитед“, която държи най-голям дял в собствеността на „Юлен“. Т.е. на практика не знае кой е действителният собственик на фирмата.

Арнаудова подчертава, че още при оповестяването на резултатите от проверката през юни е изброила детайлно четирите акционера, които имат участие в „Юлен“ – „Пирин турист“ ООД, община Банско, „Такс сървисиз лимитед“ и „Апенвалд туристик – България“. Тогава тя посочи, че все още се очаква информация от Вирджинските острови, за да се достигне до реалния собственик. Попитана сега защо шефът й твърди, че името вече се знае, тя отговори, че за прокуратурата собственици са акционерите.

ДОКУМЕНТИ

По документи „Юлен“ е офшорна собственост. Доскоро за краен номинален собственик се сочеше социално слабият кипърски гражданин Георгиус Георгиу. През януари от факсимиле на препис-извлечение от книгата на акционерите, разпространено във „Фейсбук“ от природозащитника Димитър Събев, се разбра, че собствениците на „Юлен“ АД са сменили Георгиу с офшорна фирма от Британските Вирджински острови. През март премиерът Бойко Борисов каза, че всеки е наясно, че „Юлен“ е на Цеко Минев от Първа инвестиционна банка (ПИБ), или поне на свързани с него хора. От ПИБ отрекоха.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar