Испанският премиер Педро Санчес съобщи, че правителството му ще предложи нов „закон за сексуалното съгласие“ с цел да се премахне неяснотата в сегашния, предаде Би Би Си.

Представяйки мярката, той обяви, че секс без изрично съгласие ще бъде считан за изнасилване подобно на закона, който влезе в сила в Швеция по-рано този месец.

Поводът за новата наредба е групово изнасилване, предизвикало масови протести в Мадрид и други испански градове. Пo време не ежегодния фестивал „Сан Фермин“ в Памплона през 2016 г. петима мъже насилват 18-годишно момиче, след което крадат телефона ѝ. Двама от нападателите заснемат видеоклипове, които споделят в група на име „Глутницата“ (La Manada) в социална мрежа. С това име стават известни мъжете, когато избухва скандалът.

Жертвата завежда дело за изнасилване, но членовете на „Глутницата“ твърдят, че е било групов секс по взаимно съгласие, а жената е направила обвиненията от страх, че видеоклиповете могат да бъдат видени от други хора.

Въпросните записи са използвани в полицейското разследване и съдебния процес. Петимата мъже са осъдени на 9 години затвор за сексуално посегателство вместо сексуално насилие, за което се присъждат 12 до 15 г. Решението не е финално и членовете на „Глутницата“ са освободени на 22 юни 2018 г. под гаранция от 6 хил. евро, а в групата са държавен охрана и военен, които са върнати на служба.

Според полицейските доклади жертвата е показала „пасивно или неутрално“ отношение по време на атаката, което двама от съдиите интерпретират като съгласие, а друг коментира, че тя дори изглежда сякаш се наслаждава, припомня британският вестник „Гардиън“. Друг аргумент за намаляването на присъдата е, че е имало „минимално насилие“.

В момента испанското законодателство приема за изнасилване само случаи, в които има насилие или заплаха за жертвата. А според новото предложение „може да се приеме за изнасилване дори ако жертвата не се съпротивлява“.

„Ако тя е гола, активно участва и се наслаждава, очевидно има съгласие. Ако плаче, скована като кукла и явно не се наслаждава, тогава няма“, казва адвокат, който участва в изготвянето на предложението.

„За да бъде ясно, госпожи и господа, ако те кажат „не“, означава „не“, и ако не кажат „да“, това също означава „не“, заяви Санчес пред парламента.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar