Най-големият процес в историята срещу мафията Ндрангета бе открит в Калабрия.

В бивш колцентър, приспособен наскоро като аула на Апелативния съд, в индустриалната зона на град Ламеция Терме беше дадено началото на процеса, в който ще бъдат съдени 325 обвиняеми. Сред тях е и 40-годишната българка Живка Танева Димитрова, жителка на община Сант Онофрио в провинция Вибо Валентия.

Срещу тях са отправени над 438 обвинения. Близо

600 адвокати

ще защитават

обвиняемите,

913 свидетели ще

дават показания

и всичко това ще става при извънредни мерки за сигурност, в това число и за COVID-19. По-голям процес, но срещу сицилианската Коза ностра, имаше само през 1986 г. в Палермо, когато бяха съдени 475 души.

До дългата 103 метра аула бункер е организиран и COVID център с медицински персонал. Процесът, до който се стигна след разследването „Ринашита-Скот“, е насочен срещу едноименния престъпен клан от Вибо Валентия.

Обвиняемите в сегашния процес са 325, а други четирима са съдени по бързата процедура. Сред тях е и адвокатът и бивш депутат от „Форца Италия“ Джанкарло Пители, който лежа 10 месеца в затвора. Срещу други 91 обвиняеми ще бъде открит друг процес на 27 януари, тъй като ги съдят по съкратена съдебна процедура.

Основна теза в обвинението на прокурора Гратери е преплитането на

връзките между

клана Манкузо

от Ндрангетата

с политиката,

масонството и бизнеса

Обвиненията срещу изправените пред правосъдието варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, лихварство, фиктивно приписване на имущество, пране на пари и др.

Заради предпазните мерки във връзка с пандемията влизането на адвокати, магистрати, журналисти и обвиняеми става на малки групи и те трябва да се подлагат на двойна проверка – преди оградата и на входа на аулата бункер. В залата могат да седят при спазване на необходимата дистанция 1000 души, могат да се правят и 150 директни видеовръзки.

Всеки ден ще се провеждат заседания с изключение на уикенда, за да не се стигне до давност на обвиненията. Федерацията на журналистите в Италия протестира срещу решението на съдията да не се правят видео- и аудиозаписи по време на заседанията.

Сред присъстващите на откриването бе и шефът на парламентарната комисия „Антимафия“ Никола Мора. „Намирам се тук за началото на един много важен процес, който се открива в аула бункер на една неизползвана сграда, каквито има много в Калабрия, и която беше преобразена, за да може да има функционираща съдебна зала – каза Мора. –

Днес мафиите

действат

тихомълком,

често в отношения с тайни масонски ложи, и който в миналото е опитвал да се бори с тях, е платил скъпо. Мафията завърза връзки с властта и затова е все по-силна. Мафиите могат да се победят само когато се работи върху превенцията.“

Основен „виновник“ за процеса е прокурорът на „Антимафия“ в Катандзаро Никола Гратери. „Днешният процес е не само крайъгълен камък в борбата срещу мафията, а е важен и за да се разбере еволюцията на Ндрангета. Тя не се занимава само с изнудвания и лихварство, а и със завързването на връзки с обществената администрация, с т.нар. бели якички“.

Как се стигна до сегашния процес? Всичко започна в средата на 2019 г., когато Калабрия се събуди с новината за извършените

стотици арести

в Италия, Германия,

Швейцария

и България

Прокурорът от „Антимафия“ Гратери казва, че още от първите дни на поста си в Катандзаро работи по това разследване. От 30 години той живее непрекъснато под охрана и не се къпе в морето от над 15 г. Дори на полето кара трактор под зоркия поглед на охраната си.

Досега в историята на италианското правосъдие има само един процес, който по гигантските си размери може да се сравни с настоящия. Става въпрос за известния като максипроцеса срещу Коза ностра, при който през 1986 г.в Палермо бяха изправени на съд 475 обвиняеми за връзки с мафията. Те бяха разследвани от магистратите Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Предварителното съдебно заседание на сегашния процес беше в аулата бункер на римския затвор „Ребибия“ през септември и тогава отне над три часа само прочитането на имената на обвиняемите.

Ндрангетата

днес

Смята се, че произлизащата от Калабрия мафия контролира основния трафик на кокаин от Южна Америка в Европа. Едва през 2010 г. в италианския наказателен кодекс беше вписана и Ндрангета като престъпна организация. Днес тя е единствената мафия в света, която присъства на пет континента. Според някои изследвания тя печели над 53 млрд. евро годишно и има 166 клана в Калабрия с поне 4000 членове. Според други проучвания Ндрангетата действа в над 30 страни по света чрез 400 клана.

„Българската следа“ води към бос на клана Бонавота

В списъка от обвиняемите е и 40-годишната българка Живка Танева Димитрова, жителка на община Сант Онофрио в провинция Вибо Валентия. Тя е разследвана като подставено лице, тъй като на името ѝ се водела търговска дейност, водеща към Никола Бонавота, бос на едноименния клан. Става въпрос за кафене „Сублиме“. В разследването се говореше и за други българи, но те не фигурират сред обвиняемите. Те доставяли оръжие на двама от разследваните – Доменико Пардея и Лучано Макри.

Кланът Бонавота, за чието подставено лице се смята Димитрова, действа най-вече в сферата на изнудванията, лихварството и наркотрафика. Той е съюзник на клана Манкузо от Лимбади и има влияние в международния наркотрафик. Всички членове на клана, както и свързаните с него хора, произлизат от провинция Вибо Валентия. В нея живеят много българи и румънци. Според Националния статистически институт близо 1250 са българите в тази провинция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar