Италия ще приеме закон за „правото да бъдеш забравен“ за пациенти, преживели рак. Това обеща във вторник министър-председателят Джорджа Мелони, цитирана от „Ройтерс“. Това е ход, предназначен да предпази възстановяващите се пациенти от дискриминация.

Според участниците в кампанията в Италия повече от 900 000 оцелели от рак могат да се сблъскат с трудности при сключване на застраховка или заем или кандидатстване за осиновяване поради здравната си история.

Мелони каза в изявление, че нейното правителство разглежда много внимателно проектозаконите и каза, че е възложила на министъра на здравеопазването Орацио Скилачи да проследи напредъка им в парламента и да им предложи необходимата подкрепа.

„Нашата цел е във възможно най-кратко време да имаме закон, който може да даде отговори на изключително реален проблем, който силно засяга живота на много италианци“, добави премиерът.

Предложенията ще позволят на възстановилите се пациенти с рак да не споделят информация за предишното си състояние с финансови институции или органи по осиновяването, при условие че са изминали 5-10 години от края на тяхното медицинско лечение.

Подобни закони вече са в сила във Франция, Люксембург, Холандия, Белгия и Португалия, според Италианската медицинска онкологична асоциация, която води кампания за реформата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar