Италиански съдии лишиха от свобода 91 души, сред които предполагаеми членове на мафията, след мащабна измама със земеделски субсидии на ЕС, предаде „Гардиън“.

Според магистрати в сицилианския град Месина мафиотите получили с измама над 5 млн. евро под формата на субсидии между 2010 и 2017 г. Това включва средства за хиляди хектари „призрачна“ земеделска земя в източната част на Сицилия. Въпросната земя или не е съществувала, или е открадната от фермери, или е собственост на италианската държава или регионалното правителство.

Присъдите са от две до 30 години и са за изнудване, измама срещу ЕС и сдружаване в мафиотска организация. Център на схемата според прокуратурата е кланът Батанези, една от най-старите престъпни фирми на острова, действаща в парка Неброди. Смята се, че над 150 компании са замесени.

Годишните селскостопански субсидии от ЕС до 1000 евро на хектар стимулират организираната престъпност. Магистрат пише в досието по разследването, че често едно телефонно обаждане от бос на организираната престъпност е достатъчно, за да накара фермер да се откаже от земята си от страх от отмъщение, предава „Гардиън“. Според вестника фермерите, отказали да участват в измамните практики, рискуват земята им да бъде заграбена, добитъкът им – умъртвен, домовете им – изгорени.

Бившият президент на парка Неброди Джузепе Анточи, помогнал за разкриване на схемата и разминал се на косъм от смъртта през 2016 г. (когато бе стреляно по колата му), нарече момента „исторически“ след години на жертви от негова страна и от семейството му. „Направихме каквото трябваше и дадохме да се разбере, че европейските средства трябва да отиват само при добри хора, а не при мафиотски босове“, каза той, докато едва сдържаше сълзите си, пише вестникът.

Злоупотребите със селскостопански евросредства от са все по-голям бизнес за сицилианската мафия през последните години.

Операцията, ръководена от прокурора Маурицио де Лусия, датира от 15 януари 2020 г., когато полицията арестува около 94 души при ранни акции. По това време нападенията бяха описани като една от най-големите операции, фокусирани срещу сицилианската мафия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar