Шестима починали затворници, един тежко ранен с опасност за живота, шестима полицаи с контузии и двама пазванти като заложници за часове наред – това е равносметката от избухналите в неделя незапомнени бунтове в италианските затвори.

Причините за силовия протест на пандизчиите според медиите са две – забраната на свижданията заради „Ковид-19“ и пренаселването на местата за лишаване от свобода, предразполагащо разпространението на заразата. Най-ожесточен бе бунтът в затвора в Модена, където са излежавали присъди шесте жертви и на чиито покрив в нощта на неделя срещу понеделник се барикадираха над 25 души, топлейки се с огньове, накладени от каквото им падне под ръка.
Началото на бунта е поставено в неделя сутринта в затвора край намиращия се южно от Неапол град Салерно. Научили за ограниченията в правителствения декрет за възпиране на коронавирус, включващи и отмяна на свижданията, пандизчиите се организират бързо, успяват да обезвредят охраната и за нула време опустошават половината затвор. Мълвата за развихрилия се метеж се разнася бързо и няма и час по-късно пламва Неапол, като зад стените на местния зандан „Поджо Реале“ задържаните влизат в люти схватки с пазачите, а отвън техни роднини и близки организират подкрепящ ги митинг. Идва ред на големия затвор в Модена, където протестът се оказва най-жесток, може би и защото пандизчиите успяват да окупират местната лечебница, да погълнат всички намерени там опойващи и стимулиращи медикаменти, след което съвсем се разпищолват срещу охранителите. За съжаление стига се и до трите жертви, които според затворническата управа са починали от прекляване с наркотични вещества или задушаване с дим, но различни асоциации за съдействие на затворниците поискаха прокуратурата да разследват случая. По същото време „бунтовниците“ в Павия успяват пък да откраднат ключовете на охраната на тамошния зандан, да вземат двама пазванти като заложници и да отварят вратите, през които се изнизват на свобода десетки заключни. В късния следобед на неделя се разбунтуваха и прибраните на топло в местата за лишаване от свобода в градовете Рим, Милано, Фрозиноне, Верчели, Алесандрия, Палермо, Бари и Фоджа, като навсякъде на помощ на пазвантите се притекоха полицаи и карабинери.
В специално изявление за медиите шефката на синдиката на охраняващата затворите полиция Даниела Капуто поиска армията да започне да охранява всички места за излежаване на присъди, както и жестоки наказания за подстрекателите на бунта.

На този фон стана ясно, че за съжаление за 24 часа в смъртните случаи от коронавирус в Ломбардия е нараснал почти двойно – от 144 на 267 или със 123 повече. Това съобщи пред журналисти Джулио Галера – ръководителят на отдела за здравеопазване към управата на поставената под карантина най-богата италианска област. Високопоставеният държавен чиновник посочи още, че в момента най-тревожна е обстановката в града Бергамо и около него, където заразените се увеличават с всеки изминат ден едва ли не в геометрична прогресия. Джулио Галера окачестви информацията в последните бюлетини на болничните заведения като „силно неприятна“ и призова отново десетте милиона жители на Ломбардия да спазват стриктно наложената от правителството карантина.
Що се отнася до общия брой на заразените в цялата страна, то той е достигнал цифрата 7375, като починалите са 366 души, а оздравелите – 622-ма. Темповете на нарастване на повалените на легло от „Ковид-19“ накара здравните власти да предвидят, че заразените между Алпите и Сицилия ще станат повече от 8000 на следващия ден. Ето защо медиите отправят непрекъснато призиви всички италианци, независимо дали живеят в зоните под карантина или не, да си стоят по домовете, ако не им се налага излизане. Децата и младежите, които понасят почти безпроблемно заразата с коронавирус, пък са приканвани непрекъснато да не се събират на групи, за да не докарат вируса вкъщи и той да порази живеещите там податливите на него по-възрастни хора. А репортери констатираха, че полицейският контрол на изходните пунктове от Ломбардия, включително по гари, автогари и летища, е затегнат едва ли не като във военно положение.
Доста изненадващо за мнозина пълна солидарност с правителствените мерки за борба с коронавирус демонстрираха луксозните проститутки на Апенините, местни и чужди – затъмнение са почти всички сайтове, в които се рекламират т.нар. ескорт, като се обяснява с кратка бележка, че така ще бъде докато трае карантината, наложена в редица зони на Италия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
БОРИСЛАВ ЗАШЕВ
БОРИСЛАВ ЗАШЕВ
19 април 2020 0:02
Гост

МАНИПУЛАЦИЯТА ,,КОРОНА ВИРУС,, НА СВЕТОВНИЯТ ,,ЕЛИТ,,. ХОРА,МИСЛЕТЕ И АНАЛИЗИРАЙТЕ САМИ ИНФОРМАЦИЯТА КОЯТО ВИ СЕ ПОДНАСЯ И НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НИКОГА НЯКОЙ ДА МИСЛИ И ДА ВЗИМА РЕШЕНИЯ ВМЕСТО ВАС,ЗАЩОТО АКО ГО ПОЗВОЛИТЕ СТАВАТЕ РОБИ. AЗ, БОРИСЛАВ ЗАШЕВ, НЕ СЕ СТРАХУВАМ ОТ ,,КОРОНА ВИРУСА,,. ОТИДЕТЕ МАСОВО НА ЦЪРКВА НА 19 АПРИЛ 2020 г.(ВЕЛИКДЕН), С ВСИЧКИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ И ВЪОБЩЕ НЕ ГИ СЛУШАЙТЕ БЕЗБОЖНИЦИТЕ КАКВО ВИ ГОВОРЯТ,ЗАЩОТО ТЕ СЕГА И ОТ ГОСПОД БОГ ИСКАТ ДА ВИ ЛИШАТ. В Светото писание е казано: „Там ще се уплашат те от страх, дето няма страх“ (Пс. 13, 5). В посланието си до апостолите за последните времена,… Покажи целия коментар »