С безпрецедентно решение Европейската комисия препоръча в неделя спиране на около 7.5 милиарда евро финансиране за Унгария заради корупция. Първият подобен случай в историята на 27-членния съюз е вид нова санкция, целяща по-добра защита на върховенството на закона.

Това е сериозно предупреждение към други страни, включително България, за които от години има предупреждения в различни документи на Комисията за корупция, политически зависимо правораздаване и проблеми с обществените поръчки.

„Става въпрос за нарушения на върховенството на закона, които компрометират използването и управлението на фондовете на ЕС“, каза еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан. „Не можем да заключим, че бюджетът на ЕС е достатъчно защитен.“

Той изтъкна системни нередности в законите за обществените поръчки на Унгария, недостатъчни гаранции срещу конфликт на интереси, слабости в ефективното наказателно преследване и недостатъци в други мерки срещу корупцията.

  • Хан каза, че Комисията препоръчва спиране на около една трета от кохезионните фондове, предвидени за Унгария от общия бюджет за 2021-27 г. (т. нар. финансова рамка на ЕС – бел.ред.) на обща стойност 1.1 трилиона евро.
  • Въпросните 7.5 млрд. евро възлизат на 5% от прогнозния БВП на страната за 2022 г. Сега страните от ЕС имат до три месеца, за да вземат решение по предложението.

Хан каза по повод обещанието на Унгария от края на седмичата, че ще отговори на критиките на ЕС, че това е значителна стъпка в правилната посока, но все още трябва да бъде превърнато в реални нови закони и практически действия, преди да се отговори на тревогите на съюза.

ЕС въведе новата финансова санкция преди две години точно в отговор на това, което според него представлява подкопаване на демокрацията в Полша и Унгария, където премиерът Виктор Орбан подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди, както и ограничи правата на мигрантите , хомосексуалните и жените по време на продължаващото повече от десетилетие управление на неговата партия „Фидес“.

Министърът на развитието Тибор Наврачич, отговарящ за преговорите с ЕС, каза, че Унгария ще изпълни всичките си 17 ангажимента, поети към Европейската комисия, за да предотврати загубата на финансиране от ЕС. „Унгария не пое ангажименти, за да обърка Комисията“, каза Наврачич на пресконференция. „Поехме ангажименти, за които знаем, че могат да бъдат изпълнени… следователно няма да сме изправени пред загуба на средства.“

Правителството на Орбан предложи през последните седмици създаването на нова агенция за борба с подкупите, тъй като Будапеща беше подложена на натиск да осигури пари за страдащата икономика и форинта, най-зле представящата се валута в източната част на ЕС.

Орбан, който нарича себе си „борец за свобода“ срещу светогледа на либералния Запад, отрича Унгария да е по-корумпирана от останалите в ЕС.

Наврачич каза, че правителството на Орбан ще внесе закони в парламента в петък за създаване на нов независим орган за борба с корупцията, който да наблюдава обществените поръчки за средства от ЕС, като органът ще започне да функционира до втората половина на ноември.

Унгария също се ангажира да приложи няколко други предпазни мерки срещу корупцията, включително:

  • по-строги правила относно конфликта на интереси
  • разширяване на обхвата на финансовите отчети
  • разширяване правомощията на магистратите да преследват предполагаеми корупционни действия.

Наврачич изрази надежда, че Комисията ще бъде успокоена от прилагането на реформите и ще оттегли предложените санкции срещу Унгария до 19 ноември, т.е. в тримесечния срок за одобряването им от останалите 26 държави. Заради същите опасения за корупция Комисията вече блокира около 6 милиарда евро средства по Плана за възстановяване и устойчивост, предвидени за Унгария като стимул за икономическо възстановяване след COVID-19От години медии документират как Орбан насочва евросредствата към приятелите и семейството си, практика, обогатила според правозащитни организации, неимоверно вътрешния му кръг и позволила на 59-годишния „нелиберален“ лидер да се окопае във властта. Унгария има нередности с близо 4% от изразходваните средства от ЕС през 2015-2019 г., според органа за борба с измамите на блока OLAF, което е най-лошият резултат сред 27-те страни от ЕС.

Орбан също предизвика мнозина в ЕС, като поддържа постоянни близки връзки с президента Владимир Путин, заплашва да разбие единството на ЕС, необходимо за налагане и запазване на санкции срещу Русия за воденето на война срещу Украйна, и се твърди, че води на Западните Балкани прикрита пропаганда срещу ценностите на съюза.

Освен това той открито се съюзи с най-консервативните среди в Републиканската партия на САЩ, стана домакин на конференция на една от големите фондации за набиране на средства и държи речи пред симпатизанти на Доналд Тръмп в САЩ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar