Испански журналист от руски произход, обвинен в шпионаж в полза на Русия, от една година се намира в предварителния арест в Полша, а адвокатите му осъждат липсата на прозрачност от страна на Варшава, предаде Франс прес.

Четирийсет годишният Пабло Гонсалес, който е работил за онлайн медията „Публико“ и телевизия „Секста“, е бил задържан от полското разузнаване в град Пшемисъл, близо до украинската граница, на 28 февруари 2022 г. – четири дни след началото на руската инвазия в съседната страна.

„Заподозреният е обвинен в шпионаж в полза на тайните служби на Руската федерация“, каза в петък Лукаш Лапчински, говорител на полската прокуратура, пред АФП.

Журналистът може да бъде осъден на 10 години затвор, предаде БТА.

Запитан от АФП, Гонсало Бойе, адвокатът на Пабло Гонсалес, осъди факта, че „полските власти не са дали повече подробности“ по повдигнатите обвинения.

„Ако имаха нещо конкретно, щяха да ни изпратят целия обвинителен акт, за да можем да изградим линията си на защита. Доколкото те поддържат обвиненията си, без да имаме достъп до тях, и продължават да удължават задържането му, ние заключаваме, че те се въртят в кръг“, каза той.

Адвокатът добави, че няма информация за датата на процеса.

Едит Родригес, заместник-директор на испанския клон на „Репортери без граници“, призова полските власти „да обосноват обвиненията си или да го освободят“. В противен случай, каза тя, Полша ще бъде считана за виновна за „нарушаване на основните права (на журналиста)“.

В публикувано днес изявление, испанският клон на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ подчертава „своята загриженост за условията на задържане“ на Гонсалес и призовава за „освобождаването му в очакване на процеса“.

Организацията твърди също, че е писала до полската прокуратура по тези два въпроса, но „без да получи отговор“.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес увери във вторник миналата седмица парламента, че Гонсалес „не е бил изоставен“ от Мадрид и че той лично следи случая му. Обвиненията срещу журналиста са „много сериозни“, добави Алварес.

Няколко дни след ареста му полското контраразузнаване обвини Пабло Гонсалес, че е агент руското военно разузнаване ГРУ. „Той е извършвал дейността си в полза на Русия, като се е възползвал от статута си на журналист“, като е имал у себе си два паспорта и две руски банкови карти, издадени на две различни имена, каза службата.

Роден в Русия, Гонсалес се премества в Испания заедно с майка си, след като родителите му се развеждат, когато той е на 9 години.

Притежаващ руски паспорт на името Павел Алексеевич Рубцов – фамилното име на неговия баща, той получава друг паспорт, след като придобива испанско гражданство, на името на Пабло Гонсалес Ягуе, фамилното име на майка му.

Неговото задържане в предварителния арест беше удължено от Апелативния съд в Люблин до 24 май, каза пред АФП говорителката на трибунала Дорота Яничка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar