Новите изисквания на закона за шума да бъдат прекратени. За това настояват ресторантьори и собственици на заведения. Представители на Българската асоциация на заведенията внесоха вчера писмо до президента с искане да бъде наложено вето върху промените в закона за шума, които бяха приети от депутатите миналата седмица. Според новите правила всички заведения – ресторанти, дискотеки, градини или открити плажни барове, трябва да затварят в 22.30 часа. В противен случай предвидената глоба е от 3000 до 12 000 лева.

Бизнесът се опасява, че прилагането на закона ще причини сериозни икономически загуби за целия туристически сектор. Според браншовата организация новите изисквания за спазване на тишина в определени часове на деня са неизпълними, защото изгонените хора от заведенията ще се пренесат по градинки и по улици, където ще вдигат още шум. Недоволните облякоха черни блузи с надпис „Няма да бъдем тихи“ и заплашиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще излязат на национален протест.

След като депутатите приеха промените в закона за шума в околната среда, бившият вицепремиер Валери Симеонов заяви, че е доволен, защото е спрял шумовата анархия у нас. Депутатът от „БСП за България“ Христо Проданов заяви в кулоарите на Народното събрание, че от левицата са скептични, че законът ще работи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar